Vunki mano! tuleb taas

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Varem on Vunki mano! loometalgute peaauhinna võitnud teiste hulgas ka idee luua Värska lasteaia juurde setokeelne rühm.
Varem on Vunki mano! loometalgute peaauhinna võitnud teiste hulgas ka idee luua Värska lasteaia juurde setokeelne rühm. Foto: Raimo Roht / haridus- ja teadusministeerium

Sel sügisel 23.–24. septembril toimuvad kuuendad Vunki mano! loometalgud Setomaal, kus kahe ööpäeva jooksul saavad kokkutulnud oma kogukonna elu edendada. 

Loometalgud ehk kogukonna häkaton on koosloomise vorm, mille tulemusena tekib ühine vaade kogukonna probleemidele ja nende innovatiivsetele lahendustele. Kogukonna liikmetele on loodud ühine aeg ja ruum 48 tunni jooksul kogukonna kitsaskohtade ja lahenduste kallal töötamiseks.

Ettevalmistustega sügisesteks loometalguteks alustatakse 22. augustil Zoomi keskkonnas toimuva seminariga. Ettevalmistaval seminaril teeb ettekande Johannes Jauhiainen, Helsingi linnavalitsuse kommunikatsiooni osakonnast teemal «Helsingi linna näide kaasava eelarve rakendamisest ja selle tulemustest». Tallinna Ülikooli avaliku halduse lektor ja kohaliku omavalitsuse uurija Kersten Kattaiga võetakse fookusesse küsimused: «Kas kohalik omavalitsus on oma aja ära elanud ja millised on tuleviku omavalitsuse väljakutsed?»

Osalema on oodatud kohalike omavalitsuste ametnikud, volikogude-, komisjonide liikmed ning aktiivsed kogukonnaliikmed, kes elavad Võrumaal või on hetkel oma kodukohast eemal, aga soovivad oma kodukoha arengus kaasa rääkida. Väga oodatakse kaasa mõtlema ka noori, et kuulda, mida pakuvad välja noored oma kogukonna elu paremaks korraldamiseks.

Uuendusena on sel aastal osalemas omavalitsused teemadega, mis edendaks mõnd omavalitsuse jaoks olulist teemat või protsessi, mis täna vajab just selles omavalitsuses kodanike ja teiste osapooltega avatud ning sisukat arutelu.

Vunki mano! projektijuht Kristi Vals kutsub liituma Vunki mano! kogukonnaga näiteks Facebookis, et olla kogu protsessiga kursis algusest lõpuni. Vals julgustab: «Loometalgud on avatud kõigile, kes soovivad kaasa mõelda kodukoha arengus, olles ise idee esitaja või hea tugi ideede arendamisel või peale loometalguid idee elluviimisel.»

​Loometalgutel on arendatud ideid, mis tänaseks on jõudnud reaalsete tegevusteni ning toimivad edukalt tänaseni. Näidetena võib tuua näiteks hiljuti avatud setokeelse lasteaiarühma või Võru maakonna mahekokkuleppe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles