Putin tunnustas Pihkva erivägesid Ukrainas tehtu eest

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Butša, Vokzalnaja tänav, kesklinn
Butša, Vokzalnaja tänav, kesklinn Foto: Ain Liiva

Venemaa president Vladimir Putin omistas esmaspäeval «kaardiväe» aunimetuse Pihkva erivägede brigaadile, mida on alust seostada Ukrainas toime pandud sõjakuritegudega, sealhulgas Butša veresaunaga.

Putin allkirjastas 11. juulil määruse, millega andis Pihkva erivägedele Žukovi 2. järgu ordeni aunimetusega «kaardivägi», teatavad Vene allikad.

«Aunimetus anti brigaadile kangelaslikkuse ja julguse, kindluse ja mehisuse eest, mida [nad] on näidanud üles isamaa ja riigi huvide kaitsel lahingutegevuses,» teatas Pihkva kuberner Mihhail Vedernikov esmaspäeval. Ta lisas, et Pihkva oblast on uhke oma võitlejate üle, vahendas Moskovski Komsomolets.

Putini asjakohases ukaasis konkreetset väeosa nimetust, ega selle numbrit ei mainita, vaid ordeni kavalerina märgitakse ära erivägede brigaad.

Juuni lõpus teatas USA, et on kehtestanud sanktsioonid Pihkva oblastis paikneva 76. õhudessantrügemendi ja 234. õhudessantrügemendi, samuti õhujõudude 64. motoriseeritud laskurbrigaadi vastu.

Põhjusena märgiti ära, et Pihkva 76. õhudessantdiviis osales tsiviilisikute hukkamises Butšas Yablunskaja tänaval. Kokku tapeti Butšas ajavahemikul 9. märtsist 1. aprillini 412 rahulikku elanikku.

Pihkva kuberner Mihhail Vedernikov on juba varem sõjakurjategijaid tunnustanud ja kiitnud. «Ilmselgelt tekitavad Pihkva langevarjurid vaenlasele tõsiseid probleeme. Ja loomulikult saame teid selle puhul ainult õnnitleda,» teatas ta juuli alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles