FOTOD ⟩ Lõuna-Eestit tabasid rajuhood

Tomi Saluveer
, reporter
Copy

Lõuna-Eestit tabasid täna õhtul ägedad tormi- ja vihmahood. Pealtnägijate kinnitusel võis tegemist olla ka trombiga.

«See oli ehtsa tornaado moodi,» rääkis Tartu-Võru teel raju ilma meelevalda jäänud mees. «Puid ja katusetükke lendas.»

Sünoptik Kairo Kiitsaku teatel tabas teisipäeva õhtupoolikul kella 16-17 vahel  Tartumaa lõunaosa keeristorm ehk tromb, mis lõhkus hooneid, murdis rohkelt puid ning tegi muud kahju.

Kiitsaku kinnitusel ilmus kell 16 radarile Tartu- ja Põlvamaa piiri peal tuultepaar, mis viitab sellele, et seal esines tsirkulatsiooni ehk õhk pöörles ja tõenäoliselt oli tornaado tekkimas või juba tekkinud.

«Mida minutid edasi, seda tugevamaks signaal muutus äikesepilve idast läände liikudes ja võimsamaks muutudes,» kirjutas sünoptik ühismeedias. «See on õpikunäide klassikalisest trombist, alates selle tekkest kuni hävitustöödeni välja.»

Radariandmed näitavad, et tsirkulatsioon jätkus ka kella 17-18 vahel Viljandimaa lõunaosa kohal. «Austrias viibides analüüsisime kolleegidega parajasti toimuvat ja tänaseks näitasid ilmamudelid tõesti lisaks rahele, tugevatele vihmavalingutele ja tuulepuhangutele ka trombide tekke võimalust: esiteks õhumass oli väga niiske ja soe, teiseks esines maapinna lähedastes õhukihtides märkimisväärne tuulenihe. Mõistagi on tegemist väga ohtliku situatsiooniga ja seda on vaja edasi uurida.»

Tornaadode liikumine idast läände ei ole Kiitsaku sõnul Eestis tüüpiline, see on pigem erandlik. Enamik Eesti tornaadosid liigub lõunast põhja suunas.

Eile said päästjad tormikahjude likvideerimiseks valdavalt Tartu- ja Jõgevamaale 22 väljakutset. Ühel hoonel lendas keeristormiga minema katus, valdavalt puudutasid väljakutsed autodele, teedele ja elektriliinidele kukkunud puudest tingitud ohtude kõrvaldamist.

Kell 11.34 eemaldasid päästjad murdunud puu teelt Kanepi vallas Karaski külas. Kell 14.52 käisid päästjad aga Otepää vallas Sulaoja teel eemaldamas liiklust takistavat murdunud puud.

Päästjad soovitavad tungivalt enne tormi ja äikest lahtised asjad õuest kokku koguda ning varju panna või kinnitada, autod on kasulik parkida lagedamale kohale, mitte puude lähedusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles