Tomi Saluveer: kaalukad ja kulukad lubadused

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Reformierakonna, Isamaa ja sotside vahel sõlmitav koalitsioonilepe on täis lubadusi, mille elluviimine mõjutab meist paljude igapäevaelu. Nende rahaline kulu on samas päris suur.

Üks mõjukaimaid punkte on tulumaksuvaba tulu suurendamine 500 eurolt 654 eurole kuus. Maksuvaba tulu suurenemine 154 euro võrra võrdsustab selle senise alampalga määraga. Tagasihoidlikuma sissetulekuga inimestele jääb aastas kätte varasemast mitusada eurot rohkem.

Eesti keskmine brutopalk oli Eestis tänavu esimeses kvartalis 1593 eurot. Kui seni oli keskmist brutopalka teeninud inimese maksuvaba tulu 282 eurot, siis uue korra kohaselt on see 368 eurot. Summad ei ole väga suured, kuid raskele sügisele vastu minnes on toetusskeemid mõeldud pigem vähem kindlustatud ja väiksema sissetulekuga elanikele. Tulumaksuvaba miinimumi tõstmine läheb riigile järgmisel aastal maksma 85 miljonit eurot.

Lastetoetuse suuruseks määras kokkuleppele jõudnud valitsusliit 80 eurot, lasterikka pere toetus kerkib 600 eurole. Märgatavalt suureneb üksikvanema toetus: 19 eurolt 80 eurole. Lastetoetuse tõus maksab riigile 47,5 miljonit eurot, üksikvanema toetuse tõus seitse miljonit eurot ja peretoetuse tõus 70,5 miljonit eurot.

Energiakriisiga toimetulekuks on kodutarbijatel võimalus sõlmida Eesti Energiaga ​universaalteenuse leping, elektri hind kujuneb tootmisest ja marginaalist ning sellele lisanduvad CO2-tasu ja käibemaks. Hinna kinnitab konkurentsiamet.

Oktoobrist märtsini makstakse elektrienergiatoetust 50 eurot megavatt-tunni kohta ning gaasi- ja kaugküttetoetusena hüvitatakse 80 protsenti tarbija arvest, mis ületab 80 eurot megavatt-tunni kohta. Elektri tugipaketiks kulub hinnanguliselt kuni 73 miljonit eurot, gaasi- ja kaugkütte tugipaketiks kuni 25 miljonit eurot.

Järgmine aasta toob kaasa kõrghariduse rahastamise kasvu 15 protsenti, millele kulub ligikaudu 25 miljonit eurot. Pikaajalise hoolduse reform läheb maksma 40 miljonit eurot ning eestikeelsele haridusele üleminek toob veel ligikaudu 15 miljonit eurot kulu.

Koalitsiooniläbirääkimistel kokkulepitu maksumus on järgmisel aastal kokku ligikaudu 270 miljonit eurot. Kõrghariduse lisarahastus nõuab aga veel ka 10 miljonit eurot, mis kaetakse tänavu valitsuse reservidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles