Selgusid Jakob Hurda rahvuskultuuri auhinna laureaadid

LEPM
Copy
Maidi-Maria Tammik.
Maidi-Maria Tammik. Foto: Jakob Hurda nim Põlva Rahvahariduse Selts

Jakob Hurda nimeline Põlva Rahvahariduse Selts annab 23. juulil Obinitsa muuseumi õuel üle 31. Jakob Hurda nimelised rahvuskultuuri auhinnad. Vabariikliku auhinna laureaat on Maidi-Maria Tammik. Krista Sildoja pälvis laureaadi tiitli oma silmapaistva tegevuse eest Põlvamaal.

Väärikas eas Maidi-Maria Tammikut peetakse tema kodukohas Obinitsas tõeliseks kultuuripärliks. Aastaid töötas ta käsitööõpetajana Tilsi lastekodus ja ta teeb kõrgtasemel käsitööd siiani, pannes välja personaalnäitusi Obinitsa muuseumis, valmistades esinemisrõivaid taidluskollektiividele jne.

Maidi-Maria Tammik on suurepärane sõnaseadja. Ta on aastakümneid läbi viinud väga ilusaid ja emotsionaalseid matusetseremooniad. Temalt on üles kirjutatud seto matusekombestikku. Seto kultuuriga tegeleb Maidi-Maria laiemalt, aidates läbi viia näiteks Kuningriigi päeva.

Terje Puustusmaa raamatus „Pühasenulgad“ on juttu ka Variku talu omast. Tammiku Variku talu imepärases aias õitsevad lilled varakevadest hilissügiseni. Maidi-Maria Tammik juhib juba palju aastaid Obinitsa Pensionäride Seltsi, olles väga hea ideede genereerija ja organisaator. Ta on ka Obinitsa kiriku nõukogu liige.

Krista Sildoja.
Krista Sildoja. Foto: Jakob Hurda nim Põlva Rahvahariduse Selts

Krista Sildoja on etnomusikoloog, rahvamuusik, koolijuht, õpetaja jne. Tegutsedes igapäevaselt Moostes, ulatub tema tegevusväli palju kaugemale – ta on pärimuskultuuri autoriteet kogu Eestis, valdkonna eestvedaja ja arendaja.

Omal ajal kutsus ta ellu rahvusvahelise noorte pärimusmuusika õppelaagri Eesti ETNO, mida esimesed üheksa aastat ka eest vedas. Tänavu peeti laagrit, mis nüüd kannab nime ETHNO Estonia, juba 25 korda. Krista on õpetanud Viljandi Kultuuriakadeemias.

Ta on XIII noorte laulu- ja tantsupeo „Püha on maa” rahvamuusikapeo „Päriselt” koondorkestri üldjuht. Tuleval aastal peetava peo hea kordamineku nimel tegutseb Krista juba mitu aastat.

Krista on tugev ka kirjasõnas. Ta on koostanud õppematerjale (trükisõnas ja e-vormis) ning raamatuid. Väga head tööd teeb ta viiuliõppe metoodika arendamisel. Tema enda viiulimängu on jäädvustatud paljudel helikandjatel.

Kümme aastat tagasi lõi Krista Sildoja koos mõttekaaslastega Mooste rahvamuusikakooli, mida veab siiani. Tegu on ainulaadse, väga tugeva eramuusikakooliga. Krista on ka kooli õppekavade koostaja. Hiljaaegu tähistati ilusa kontserdiga kooli 10. sünnipäeva.

Auhindu rahastavad Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Põlvamaa ekspertgrupp. Auhinnatseremooniat toetab Põlva vallavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles