Politsei leidis Võrus kadunud 87-aastase naise maantee ääres seismas

BNS
Copy
Politseiauto. Foto on illustratiivne.
Politseiauto. Foto on illustratiivne. Foto: Arved Breidaks

Neljapäeva hommikul oma Võru kodust teadmata suunas lahkunud 87-aastane Helju leiti pärastlõunal maantee ääres seismas, kust patrull ta koju viis.

Politsei pöördus neljapäeval abipalvega avalikkuse poole, kuna eaka naise asukoht oli alates hommikust teadmata. Lähedased otsisid enne hädaabinumbrile helistamist koduümbruse läbi, kuid seal, kus naine tavaliselt jalutab, teda seekord ei olnud.

Pärastlõunal teatas politsei, et korrakaitsjad leidsid naise kella 16.30 ajal Räpina maanteelt, kus ta seisis teeservas, oli segadusseisundis ja püüdis kodu leida. Õnneks ohtu ta ei sattunud ja patrull viis ta tagasi koju lähedaste hoole alla.

Neil, kel on eakaid mäluhäiretega lähedasi, soovitab politsei kadumiste ennetamiseks või kiiremaks lahendamiseks panna kirja mäluprobleemidega inimesele tähtsad kohad ehk sünnikodu, matkakohad, muud lemmikpaigad või kohad, kus ta sagedamini on käinud. Sellest infost võib politseile otsingute läbiviimisel palju abi olla, samuti ei pruugi kadumise järel pingeolukorras kõik need kohad teile endalegi meenuda.

Mäluprobleemidega eakatel inimestel võiks olla üleriided erksat värvi, mis oluliselt looduslikest värvidest eristuks. Nii on maastikul abivajajat lihtsam märgata ja abi jõuab temani kiiremini.

Kui võimalik, tuleks hankida mäluprobleemidega lähedasele käekell või muu seade, mis aitaks tema asukohta vajadusel tuvastada.

Lõuna prefektuuri operatiivjuht Ottomar Virk märkis, et paljud vanurid saavad aru, et nende mälu on halvenenud. "See ei ole neile uhkuseasi, nad häbenevad seda ja oskavad ka oma puudusi varjata. Kui politsei saab sellise terviseprobleemiga inimese kohta teate, arvestatakse abivajaja liikumiskiirust ja muid asjaolusid ning saadetakse piirkonda kontrollima patrullid. Suur abi seejuures on olnud jalakäijatest, jalutajatest, autojuhtidest ja teistest, kes ekslevat eakat märgates pole jäänud ükskõikseks, vaid sekkuvad ning teavitavad vajadusel ka politseid. Iga abistav silmapaar loeb,“ sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles