KIRI: Kelmid ahvatlevad tööpakkumistega, mida ei ole olemas

, Kagu-Eesti veebipolitseinik
Copy
Veebipolitseinik Janar Koemets
Veebipolitseinik Janar Koemets Foto: Lõuna prefektuur

Facebookis surfates kuvatakse kõigile inimestele aeg-ajalt ka spondeeritud reklaame. Tasub teada, et kelmidki kasutavad seda võimalust ära ning nii mõnegi tööd lubava reklaami taga on pesuehtne pettus, millega püütakse raha välja petta.

Kelmid peibutavad tööd lubavates reklaamides inimesi tulusa ja kiire raha teenimise võimalusega. Mõni on oma reklaamidesse lisanud ka maailmakuulsate ettevõtete logosid, et potentsiaalses ohvris suuremat usaldust luua. Osal reklaamidel on lõpus viide kandideerimiseks, mille puhul edasine suhtlus «tulevase töökoha osas» jätkub juba Whatsappi rakenduses.

Enne vestlusesse sukeldumist ja oma andmete jagamist tuleks aga hoog maha võtta ja vaadata veidi ringi spondeeritud reklaami kasutajakontol: milline on kasutajakonto profiil ning sealsed postitused.

Tihtipeale on kelmide kasutajakontod kas pooltühja sisuga või täiesti tühjad. Samuti puuduvad viited vähimagi ettevõtluse kohta. Ka puuduvad leheküljel ametlikud kontaktandmed ja muu info, mida ausad tööpakkujad enda või oma ettevõtte kohta jagavad. Tähelepanu tuleks pöörata ka Face­booki-aadressil olevale kasutajanimele.

Märgates sotsiaalmeedias libareklaame, -kontosid ja -postitusi, saab iga kasutaja esitada sellekohase teavituse (report), kui vajutada kolmele punktile postituse parempoolses ülanurgas. Nii saab veebiplatvorm teadetele reageerida ja kelmide postitused võimalikult kiiresti eemaldada enne, kui ohvrite arv suureneb.

Oma tähelepaneku edastamiseks või nõu saamiseks võib julgelt pöörduda ka veebipolitseinike poole, kelle kontaktid leiab politsei- ja piirivalveameti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles