Teise tõhustusdoosiga vaktsineerimine on avatud kõikides Eesti piirkondades

LEPM
Copy
Eesti immunoprofülaktika ekspertkomisjoni soovitusel peaksid ennast COVID-19 vaktsiini teise tõhustusdoosiga vaktsineerima eeskätt riskirühmad.
Eesti immunoprofülaktika ekspertkomisjoni soovitusel peaksid ennast COVID-19 vaktsiini teise tõhustusdoosiga vaktsineerima eeskätt riskirühmad. Foto: Postimees

Eesti immunoprofülaktika ekspertkomisjoni soovitusel peaksid ennast COVID-19 vaktsiini teise tõhustusdoosiga vaktsineerima eeskätt riskirühmad. Riskirühma kuuluvad kõik üle 60-aastased inimesed ning üle 12-aastased, kellel on mõne kroonilise haiguse tõttu suurem risk põdeda COVID-19 haigust raskelt. Teise tõhustusdoosi võiksid inimesed teha kuue kuu möödumisel viimasest doosist või haiguse põdemisest.

Juhul, kui nakatumise kasvutrend püsib madal ja haiglakoormus ei hakka oluliselt kasvama, soovitab komisjon võimaldada teist tõhustusdoosi COVID-19 riskirühmadele aktiivselt alates augusti teisest poolest. Esimesel võimalusel peaksid teise tõhustusdoosi tegema kõik hooldekodude elanikud, sealsed töötajad ja tervishoiutöötajad, kes puutuvad kokku patsientidega ning ka inimesed, kes ei ole vaktsineerimiskuuriga veel alustanud või teinud esimest tõhustusdoosi.

Alates 18. juulist on kõigil soovijatel võimalik endale teiseks tõhustusdoosiks aega broneerida digiregistratuuris, kui viimasest doosist või COVID-19 põdemisest on möödas vähemalt kuus kuud. Kuigi ekspertkomisjon on andnud soovituse, et neljanda doosi võiksid teha eeskätt riskirühma kuuluvad inimesed, saavad soovi korral ennast vaktsineerida ja selleks digiregistratuuris aega broneerida ka kõik riskirühma mittekuuluvad inimesed.

Ühtlasi on võimalus minna neljandat doosi saama ka oma valitud vaktsineerimiskabinetti, kus on võimalik ennast vaktsineerida nii ette registreerides kui ka ilma eelnevalt registreerimata. Kõikide avatud vaktsineerimiskabinettide registreerimise ja lahtiolekuaegade kohta igas maakonnas, samuti vaktsineerimisega seotud küsimuste korral on informatsiooni võimalik leida aadressil www.vaktsineeri.ee.

Osaliselt vaktsineerivad hetkel inimesi ka perearstid ning selleks peaks esmalt võtma ühendust oma perearstikeskuse registratuuriga. Liikumispuudega inimestel on võimalik vaktsiinisüst saada kodus ja vaktsineerimist viivad sel juhul läbi koduõed. Kodus vaktsineerimise soovist peaks inimene teadma andma oma perearstile või Tervisekassa klienditeeninduse telefonil +372 669 6630.

Inimestel on võimalik ennast vaktsineerida ka valitud apteekides üle Eesti. Apteegid, kus on ennast võimalik koroonaviiruse vastu vaktsineerida, on leitavad aadressil www.vaktsineeriapteegis.ee ning infot on võimalik küsida ka Tervisekassa klienditeenindusest.

Inimesi nõustavad individuaalselt vaktsineerimise küsimustes eelkõige perearstid, kuid seda teevad ka kõik teised vaktsineerivad tervishoiuteenuse osutajad. Vaktsineerimiseks saavad inimesed aega broneerida digiregistratuuris või võttes ühendust vaktsineerijaga. Meditsiinilist nõu saab küsida perearsti nõuandetelefonil 1220 ja üldistele vaktsineerimisega seotud küsimuste korral saab informatsiooni riigi infotelefonilt 1247 või Tervisekassa klienditeeninduse telefonilt +372 669 6630.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles