IT-võimalused Valga valla raamatukogudes paranesid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Uued seadmed jõudsid ka Lüllemäe raamatukokku.
Uued seadmed jõudsid ka Lüllemäe raamatukokku. Foto: Valga vallavalitsus

Tehnikaringlusega tegeleva ettevõtte GreenDice tiim külastas hiljuti Valga valla raamatukogusid. Tänu nende abile on nüüd kõigis kümnes raamatukogus uuendatud arvutipark ning loodud võimalused kaugtöö tegemiseks. Seadmetega panustas GreenDice’i tehnikaringluse partner Gunvor Services AS.

Paljudel inimestel on tekkinud vabadus teha tööd just seal, kus neile parasjagu kõige sobilikum on. Eestis on 871 raamatukogu ning enam kui 170 neist on võimalus kasutada kaugtöö tegemiseks mõeldud seadmeid ja vahendeid.

Valga keskraamatukogusse ja haruraamatukogudesse paigaldati vananenud IT-tehnika asemele 22 võimsat lauaarvutit, 27 monitori ja kuus sülearvutit.

Keskraamatukogu direktori Triinu Rätsepa sõnul on oluline, et raamatukogudes kasutatav tehnika oleks moodne ja kiire. «Arvutioskus muutub igapäevaste asjaajamistega hakkama saamisel järjest olulisemaks ning raamatukogu saab olla abiks neile, kes end digiühiskonnas pisut ebakindlana tunnevad,» sõnas direktor.

«Tänu partnerite toele on moodsad arvutid kättesaadavad kõigis meie raamatukogudes – nii kaugtööks kui ka teisteks tegevusteks. Valga keskraamatukogu lasteosakond saab nüüd veelgi enam aidata ka lapsi infootsingutel ning internetitoas on samuti tingimused tublisti paranenud,» nentis Rätsepp ja lisas, et eraldi äramärkimist väärib roheline mõtteviis: kõike ei pea päriselt omama.

«Vallavalitsusele on oluline, et meie raamatukogud teevad head tööd ja muutuvad järjest enam teenusekeskusteks,» rõhutas vallavalitsuse liige Marek Mekk, kes valla raamatukogude soovid GreenDice’ni viis. «Kui soovime, et see trend kestaks ning vallaelanikele oleksid jätkuvalt kättesaadavad e-riigi teenused ja meie raamatukogudes oleks võimalik teha kaugtööd, tuleb ka infotehnoloogilise poolega järjel püsida.»

IT-seadmed on pärit vastutustundlikust ettevõttest Gunvor Services, kes soovib GreenDice’i tehnikaringluse kaudu luua võimalused nõrgemale sihtrühmale ning väärindada oma tooteid elukaare lõpuni. GreenDice jääb tehnikaparki haldama ning vajadusel vahetab aja möödudes seadmed välja.

GreenDice’i idee autor ja tegevjuht Argo Alaniit sõnas, et ettevõtte eesmärk on luua teadlikku arvutitehnika tarbimiskultuuri, mis panustaks eri ühiskonnagruppide arengusse. «Meile on oluline teadvustada, et arvutitehnikat ostes tuleks valida tooted, mis oleksid head ja kvaliteetsed ning mida saaksid erisugused sihtgrupid kasutada rohkem kui kümme aastat. See on tähtis, sest nii saame viia korraliku arvutitehnika kõigi inimesteni maailmas,» sõnas Alaniit.

IT-seadmed, mis ei vasta enam kasutajate vajadustele, suunatakse materjalide taaskasutusse. Sellega populariseeritakse ka rohe- ja ringmajandust.

Firma Gunvor Services juhatuse liige Lauri Luhasalu sõnas, et koostöö GreenDice’iga annab neile võimaluse olla ise parem ja teadlikum tehnikatarbija ning panustada ka meie ühiskonda. «Pakume parimat võimalikku IT-tehnikat, et garanteerida produktiivsus ja turvalisus meie klientidele ning tööergonoomika oma tiimi liikmetele. See omakorda tähendab, et vajame pidevalt nüüdisaegset tehnikat. Vastutame ka selle eest, mis saab oma väärtuse kaotanud tehnikast edasi,» sõnas Luhasalu.

GreenDice mõõdab ka ettevõtete CO2 jalajälge, mis näitab, kui palju on arvutipargi loomiseks kulutatud loodusressurssi. See on juba praegu oluline teema suurtes firmades ning võiks korda minna ka väiksematele.

«Kogu Gunvori grupp liigub samm sammu haaval väiksema jalajälje suunas ja GreenDice’i ringluse abil saame anda oma panuse, vähendamaks ületootmist. Loodusressursside hoidmine ja kasvuhoonegaaside tekke vähendamine on üks meie grupi eesmärkidest,» lisas Luhasalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles