Lavastus seob kokku tantsu- ja maalikunsti

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Hetk lavastuse proovist
Hetk lavastuse proovist Foto: Erakogu

Augustis etendub Kagu-Eestis Kalli Pikase koosloomelavastus «Lilla», mis seob tantsu- ja maalikunsti. Kahe etendaja saatel liigutakse mööda laste ja vanemate suhete rägastikke, ekseldakse eneseotsingute udus ning saabutakse turvaliselt elujaatusse.

Esietendus on 5. augustil. Iga etenduse vältel maalivad tantsijad kehadega lavalõuendile justkui mandala, millele saab oma panuse anda iga pealtvaataja. Lavastus etendub esmalt kolmel korral Räpina mõisa (Sillapää lossi) pargis ning seejärel kolmel korral Setomaa serval Kahkva külas.

Kalli Pikas on Lõuna-Eestis tegutsev vabakutseline tantsukunstnik, kelle kunstiloome arsenali kuuluvad flamenkotants, nüüdistants, ballett ja kujutav kunst. «Lilla» on viimane lavastus Pikase värvinimetusi kandvate tantsulavastuste sarjas.

See, et lavastus «Lilla» tuleb, oli talle selge juba 10 aastat tagasi, 2012. aastal Viljandi kultuuriakadeemiat lõpetades. Komistuskiviks osutus aga küsimus, kuidas seda luua, kui sõnale lilla on kõnekeeles juurde tekkinud negatiivne tähendus, millega tegelemise vastu tal huvi puudus.

«Lapsevanemaks saamine andis mulle uue perspektiivi. Mind hakkas huvitama, mida on tundnud ja tunnevad vanemad, kelle lapsed kogevad maailma neist erinevalt,» tunnistas ta.

Nii alustas ta geide vanemate intervjueerimist ning nii küsitles ta väga erinevadi vanemaid, sealhulhulga omaenda isa-ema. «Suuremal või vähemal määral kogeme ju kõik maailma vanematest erinevalt ja samamoodi kogevad seda erinevalt meie lapsed. Laval on üks hing – laps või vanem – oma nais- ja meesenergiaga hoidmas tasakaalu ja ühendust oma tõelise minaga.»

Koreograafid ning esitajad on Raho Aadla ja Anna Kõivistik, dramaturg Helena Krinal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles