Haiglajuhid laidavad kavandatavad muudatused maha

Tiit Loim
, reporter
Copy
Valga haigla juhataja Apo Oja sõnul tooks arengukavas viidatud EMOsse pöördumise võimaluse vähendamine just väiksemates kohtades kaasa rahulolematust.

 tiit loim
Valga haigla juhataja Apo Oja sõnul tooks arengukavas viidatud EMOsse pöördumise võimaluse vähendamine just väiksemates kohtades kaasa rahulolematust. tiit loim Foto: Tiit Loim

Valga ning Põlva haigla juhtide hinnangul vähendaks hiljuti valminud haiglavõrgu arengukava elluviimine äärealade elanike turvatunnet ning suurendaks ebavõrdsust. Valga haigla juht rõhutas siiski, et tegu on tööjärgus dokumendiga, mille teokstegemist otsustatud pole.

Haiglavõrgu arengukava 2040 pakub välja, et Jõgeva haigla, Järvamaa haigla, Valga haigla, Raplamaa haigla, Põlva haigla ja Läänemaa haigla ehk haiglad, mille efektiivne teeninduspiirkond on juba praegu või vastavalt rahvastiku prognoosile jääb aastaks 2040 alla 20 000 elaniku piiri, võiks ümber kujundada kogukonnahaiglateks.

Kava koostaja Jaanus Pikani selgitas hiljuti Postimehele, et kogukonnahaiglas oleks tööl ainult õed või mõni üldarst, kes tööd juhib. Kuna muutusega võib kaasneda erakorralise ja plaanilise eriarstiabi kättesaadavuse halvenemine, tuleb kava järgi samal ajal kasvatada nende maakondade kiirabi suutlikkust. Arengukavas on ka idee märgatavalt suurendada esmatasandi koordineerivat rolli tervise säilitamisel ehk anda suurem roll perearstidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles