Valgamaa lühiuudised

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Laatre poe avamisel seisavad kaupluse ees Valga asevallavanem Kaupo Kutsar (vasakult), poepidajad Vjatšeslav ja Margarita Lehter ning vallavanem Monika Rogenbaum.
Laatre poe avamisel seisavad kaupluse ees Valga asevallavanem Kaupo Kutsar (vasakult), poepidajad Vjatšeslav ja Margarita Lehter ning vallavanem Monika Rogenbaum. Foto: Valga vallavalitsus

Laatres avati taas kauplus

Valga vallas Laatre alevikus avati laupäeval taas pood, sealt saab kätte kõik esmavajaliku.

Lisaks tavakaubale pakutakse kohalikku toodangut: letis oli avamispäeval näiteks ka Kopra Sahvri kartul, porgand, kurk ja sibul. Vastsed kaupluseruumid asuvad endises vallamajas ja pood ootab ostjaid kuuel päeval nädalas.

Poodi peavad Vjatšeslav ja Margarita Lehter, kelle sõnul annavad proovipäevad kinnitust, et kohalikele ja ka läbisõitjatele on poodi vaja. Kõige populaarsemaks tooteks on osutunud hamburger, mida läheb päevas müüki 60–70.

Juba peetakse poes ka laienemisplaane nii ruumi kui teenuste mõttes. Näiteks on kavas üles seada kohviautomaat, et kohvisõbradki tee uude poodi leiaksid. Samuti soovitakse parandada ligipääsetavust ja paigaldada sisenemiseks kaldtee. LEPM

Tõrvat näeb sügisel taas teleekraanil

Tõrvas käis neljapäeval ETV saate «Kohtumispaik Lõuna-Eesti» võttetiim eesotsas saatejuhtide Kaidor Kahari ja Jüri Makaroviga. Eesmärk oli üles filmida suvituslinna huvitavad paigad ja tegusad inimesed.

Tõrva sportimisvõimalustest rääkis odasangar Magnus Kirt. Tõrva vallavanem Maido Ruusmann andis aga ülevaate Tõrva keskväljaku sünniloost ja suvel kesklinna sisse seatud Vabaduse pargist. Väisati veel Koorküla Valgjärve ning kogu Tõrva ilu püüti kaamerasse ka drooni abil.

Saade läheb eetrisse sügisel. LEPM

Külaelu edendaja mälestuspink vahetati välja

Kauaaegsele koolmeistrile, muusikule ja külaelu edendajale Jaan Sõrmusele pühendatud mälestuspaik Laatre pargis tegi läbi värskenduskuuri. Kuna aastaid tagasi paika saanud mälestuspinki polnud enam võimalik taastada, paigaldas Valga vallavalitsus ajahambast puretud istumiskoha asemele uue.

Jaan Sõrmus töötas algklasside õpetajana Keeni ja Tagula algkoolis. 1952. aastal määrati ta Laatre algkooli direktoriks. Selles ametis töötas Sõrmus 19 aastat, seejärel oli aga 23 aastat Tsirguliina keskkoolis õpetaja. Kaheksa aastat töötas ta Laatre lasteaias muusikakasvatajana.

Sõrmus juhendas mees- ja naisansambleid, laulis mees- ja segakooris üle 40 aasta. Ta on loonud üle 30 laulu. Oma 80. sünnipäevaks üllitas aga ta raamatu «Külakoolmeister», kus kajastas piirkonna kooli- ja perekonnalugusid ning tolle aja majanduselu. 2003. aastal valiti Jaan Sõrmus Valgamaa taadiks. Teda autasustati ka Tõlliste valla teenetemärgiga.

2020. aastal lahkus Sõrmus meie seast, olles 94-aastane. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles