Valgat fännav Ukraina õpetaja asus tööle politseis (2)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Ukrainlanna Olena Hapotchenko töötas kodumaal õpetajana. Nüüd töötab ta Valga politseimajas, kust aitab sõjapõgenike muredele lahendusi leida.
Ukrainlanna Olena Hapotchenko töötas kodumaal õpetajana. Nüüd töötab ta Valga politseimajas, kust aitab sõjapõgenike muredele lahendusi leida. Foto: Arvo Meeks

Valga politseimajas Ukraina kogukonna usaldusisikuna ametis oleva Olena Hapot­chenko sõnul on põgenike esialgsed mured sarnased: kust leida öömaja ning esmatarbekaupu. Tema ise on piirilinnas kohanenud päris hästi.

Ukrainas õpetajana töötanud Hapotchenko saabus Eestisse sõjapõgenikuna koos kahe pojaga 15. märtsil. Ta pidi lahkuma Luhanski oblastist, umbes Tartu-suurusest Lõssõtšanski linnast. «Neli ööpäeva tulime evakuatsioonibussiga, mille kohalik võim organiseeris. Buss viis Poola Varssavisse. Sealsest raudteejaamast saime ühe vabatahtlikuga tulla Eestisse,» kirjeldas naine.

Esimesed kaks nädalat ei saanud nad Hapotchenko sõnul kuigivõrd aru, kus on ja mida teevad. Samas oli siinne linnakeskkond füüsiliselt sealsele küllaltki sarnane ning see aitas kohaneda. «Märtsi lõpus läksid lapsed juba kooli. Kartsin, et võib-olla nad ei harju ära. Kümme päeva lasin neil kohaneda ja siis ütlesin, et lähme vaatame, kuidas kooliga saab. Et nad ei jääks koju istuma.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles