VIDEOLUGU Koopauuring võib avada pääsu satanistide altarile

Copy
Pääs Piusa muuseumikoopa suule käib lukustatud välisukse kaudu ning selle taga on suvel õhutemperatuur vähemalt kümmekonna kraadi võrra madalam kui väljas. 3 x Arvo Meeks
Pääs Piusa muuseumikoopa suule käib lukustatud välisukse kaudu ning selle taga on suvel õhutemperatuur vähemalt kümmekonna kraadi võrra madalam kui väljas. 3 x Arvo Meeks Foto: Arvo Meeks

Piusa liivakoobastest ainsana külastajatele osaliselt avatud muuseumikoopas algab kolm aastat vältav uuring. Selle tulemusest sõltub, kas tulevikus on turistidel võimalik pääseda vaatama praegu pilkude eest peidetud niinimetatud energiaaltarit ja satanistide palvepaika koopa tagumises osas.

«Kui ma siia kolm aastat tagasi tulin, mõtlesin, et võiks uurida, kas on võimalik vaateplatvormi ala laiendada,» rääkis Piusa külastuskeskuse juht Kristina Mais. «Praegu on koopad ikka varinguohtlikud, iga aasta on kaks-kolm uut varingut.»

Sadakond aastat tagasi Piusal alanud klaasiliiva kaevandamisega uuristati maa alla hektarite viisi koopaid, mis on aastakümnetega muutunud varisemisohtlikuks ning suletud. Üksnes 0,41 hektari suuruse muuseumikoopa lõunaserv on turistidele avatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles