Sirje Potisepp: toidutööstus püüab jääda ellu mitme kriisi tules

Sirje Potisepp
, Eesti toiduainetööstuse liidu juhataja
Copy
Sirje Potisepp
Sirje Potisepp Foto: Konstantin Sednev

Eesti toidusektor on sattunud olukorda, kus me pole olnud aastakümneid. Viiruskriisiga oleme seni suutnud hakkama saada ja erinevalt mõnestki teisest Euroopa riigist inimeste toiduga varustamise kindlustada. Praegu oleme aga mitme kriisi keskel korraga ja nendega hakkama saamine on tõeline väljakutse.

Endiselt päevakorras olevale viiruskriisile on lisandunud tööjõupuudus, energiakandjate kriis ja meeletu hinnatõus, veebruarist alates ka sõda Ukrainas. Lisaks on meil veel üks sõda, mis mõjutab oluliselt Eesti toidutootjate käekäiku. See on kaubanduskettide, eriti välisomanikele kuuluvate kettide omavaheline hinnasõda.

Aasta alguses, juba enne Ukrainas puhkenud sõda, kerkisid lühikese aja jooksul järsult toiduainetööstuses tegutsejate kulud. Elektri hind on aastaga tõusnud keskmiselt kolm korda, gaasi hind neli korda ja kallineb veelgi ning kallimad kütusehinnad on kergitanud logistikakulusid 30 protsendi võrra. Toidutootmise alustala – teravilja hind – on tõusnud aastatega kordades ning selle koosmõju gaasi- ja kütusehindade tõusuga tuleb laiaulatuslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles