E, 3.10.2022

GALERII, VIDEO ⟩ Selgus Võru spaa- ja vabaajakeskuse tulevane välimus

Täiendatud.
Tomi Saluveer
, reporter
Selgus Võru spaa- ja vabaajakeskuse tulevane välimus
Facebook Messenger LinkedIn Twitter
Comments

Täna selgus Võru spaa ja vabaajakeskuse arhitektuurivõistluse võitja. Ideevõistlusel osalenud viie arhitektuuribüroo seast valiti parimaks Allianss Arhitektid OÜ töö.

«Ideekonkursi läbiviimine ei olnud kerge, kasvõi selles osas, keda võistlusele üldse kutsuda. Kohal olid Eesti oma ala tipud,» rääkis projekti vedava aktsialseltsi Johnny juhatuse liige Urmas Johanson. «Oli tasavägine võistlus. Kuna keskuse süda on spaa- ja veekeskus, andsime seejuures kahele paremale büroole aega esitada veekeskuse osas täpsem visioon.»

Vabaajakeskust plaaniv AS Johnny korraldas kutsutud arhitektuurivõistluse, et leida kontseptuaalselt, arhitektuuriliselt, planeeringuliselt ja funktsionaalselt parim lahendus kaasaegsele spaa- ja vaba aja keskusele.

Selline on üldvaade uue ilme saavale alale.
Selline on üldvaade uue ilme saavale alale. Foto: Võru linnavalitsus

Johansoni sõnul on ideevõistluse võitja väljaselgitamine alles suure töö algus. «Detailplaneeringu lõpule viimine võtab protseduuriliselt veel aega,» lisas Johanson. «Koostöö Võru linnaga on seejuures olnud muljetavaldavalt hea, muidu oleks keskus võibolla jäänudki ulmeliseks projektiks.»

«Tegemist ei olnud ühe hoone ideevõistlusega, vaid sisuliselt on keskus nagu väike linn,» rääkis Allians Arhitektid OÜ arhitekt Indrek Tiigi. «Paljudest hoonetest koosnevas keskuses on palju linna jaoks uusi funktsioone, mida Võrus seni pole. Pidime vajalikuks keskuse kogumahtu liigendada, et see ei mõjuks liiga monotoonselt. Tähtis on ka, et keskus oleks erinevatelt tänavatelt nähtav.»

Žürii leidis, et võidutöö paistab silma terviklikkuse poolest. «Kokku mängivad nii erinevate funktsioonide paigutus, arhitektuurikeel kui mahuline liigendus, samuti on väga hästi õnnestunud ümbritseva keskkonnaga arvestamine. Linnaruumi ja kompleksi piir on hägustunud ning need justkui voolaksid teineteisesse,» on kirjeldatud žürii otsuses.

«Oleme salaja unistanud, et meil oleks selline objekt, mis toetaks Võru kui lapsesõbraliku linna kontseptsiooni,» lausus Võru linnapea Anti Allas. «Selles keskuses on igal pereliikmel midagi huvitavat teha. Kui keskus valmib, paistab Võru kui lastesõbralik linn veelgi paremini välja.»

Konkursi võidutöö
Konkursi võidutöö Foto: Võru linnavalitsus

Keskus on Allase sõnul ideaalne perele, kus on erinevas vanuses lapsed, samas ka erinevate huvidega täiskasvanutele. «Võru linna ja piirkonna inimesed ootavad eelkõige, et siia kerkiks spaa ja luuakse paremad ujumisvõimalused. Linnale on pikem unistus olnud ka jäähall ja sellega seonduvad võimalused,» lisas ta.

«Keskusest saaks omamoodi maamärk mitte ainult Võru linnale vaid kogu piirkonnale,» lausus Allas. «See annab võimaluse erinevates valdkondades kogu maakonnas tegevust laiendada. Kui keskusesse tuleb inimesi, siis käiakse tarbimas ka muid teenuseid.»

Linnapea kinnitas, et jäi ideekonkursi tulemusega rahule. «Võitnud töö jäi silma kohe esimesest hetkest, mil esitatud materjale läbi vaatasime,» lausus Allas. «Ka oma valdkonna spetsialistid nii arhitektuuri kui ka ehituse poole pealt jõudsid sama tulemuseni. Need soovid, mis ettevõtja sisendina andis, leiavad võidutöös kajastamist. Keskus on sisemiselt ühendatud, aga ka väliselt väljapaistev.»

«Skelet on valmis, nüüd tuleb hakata liha külge kasvatama,» kirjeldas Johanson ideekonkursi võidutöö väljaselgitamist. «Keskuse detailplaneering saab tema sõnul loodetavasti täielikult kinnitatud järgmise aasta augustiks. Projekteerija leidmine ja projekteerimine võtavad seejärel veel ligikaudu poolteist aastat. Alles seejärel saab alustada ehitamisega seotud protsessiga.»

«Ehitamisel eelistame kindlast rohelise energia kasutamist,» lausus Johanson tänast energiakriisi kommenteerides. «Koos arhitektiga koos tuleb läbi kaaluda kõik võimalikult uuemad lahendused, kuhu on energia kokkuhoiu mõttes mõistlik investeerida,» rääkis Johanson.

Lõppenud arhitektuurivõistlusel otsiti parimat ruumilist lahendust kavandatavale hoonele ning detailplaneeringu eskiisis püstitatud eesmärkide täitmiseks. Võistlustööga tuli lahendada multifunktsionaalse vaba aja keskuse hoone arhitektuur ja ruumiplaneering.

«Kuna keskusel on väga palju erinevaid funktsioone, siis oli see paras arhitektidele paras pähkel mahutada kõik hooned selliselt, et poleks väga palju ristkasutust,» lausus Johanson. «Kasvõi näiteks erinevate vastuvõtualade või ühiselt kasutatavate pesemisvõimaluste osas.»

Võistlusel tuli pakkuda kujunduspõhimõtted hoonet ümbritsevale väliruumile, kuhu plaanitakse rajada park, laste mängualad, koerte jalutamise plats. Samuti pakkuda kujunduspõhimõtted hoonet ümbritsevatele parklatele ja teedele-tänavatele.

Teise koha vääriliseks valiti võistlustöö märgusõnaga «Võru park» (Arhitekt Must). Oma kavandi esitasid veel arhitektuuribüroo Luhse & Tuhal, Asum arhitektid ja KOKO arhitektid.

Hoonesse on planeeritud hotell koos restorani ja seminarikeskusega, vaba aja keskus, kus paikneb spaa- ja veekeskus, ujula, tennise- ja jäähall, skate-park, kino ning fitness-, mängu-, kaugtöö-, ilu- ja tervisekeskus, kaubandus ning nende tarbeks vajalikud ruumid.

Võru linnapea sõnade kohaselt peaksid vabaajakeskuse tööde esimeses etapis valmima spaa- ja veekeskus. «Jah, ilma spaa osata see keskus ilmselt tööle ei hakkakski,» kinnitas Johanson.

Võru linnavalitsus ja Johanson avalikustasid mitme-otstarbelise vabaajakeskuse eskiislahenduse eelmisel kevadel.

Ehitise 10,4 hektari suurune ala asub Võrusoo asumis Luha ja Turba tänava vahel. Hoonestus kavandatakse Luha 16 kinnistu läänepoolsesse ning vaba aja veetmise alad ja spordiväljakud lõuna- ja idapoolsesse ossa. Kompleksi põhjapoolne osa on plaanis ühendada kaubamajaga.

Ala piirneb põhjast korterelamute, läänest kahe kaubanduskeskuse, lõunast Turba tänava äärsete eramaja-kruntide ning idast linna omandis oleva üldkasutatava maaga. Piirkonnas on hulk poode: Maksimarket, Rimi, K-Rauta, Grossi toidupood ja Võru turg.

Märksõnad
Tagasi üles