Soomest Setomaale kolinud piltnik: mina ja Eesti, me käime koos!

Gretel Juhansoo
, suvereporter
Copy
Harri A. Sundelli kodus on ritta seatud lausa 12 pilli. Muusikapisiku on ta enda sõnul pärinud isalt, kes kontrabassi mängis.
Harri A. Sundelli kodus on ritta seatud lausa 12 pilli. Muusikapisiku on ta enda sõnul pärinud isalt, kes kontrabassi mängis. Foto: Danel Rinaldo

Soome kolinud eestlasi on ohtralt. Harri A. Sundell (69) liikus aga vastuvoolu. Teist aastat Setomaal Obinitsas pesitsev fotograaf teadis oma südames juba ammu, et soovib elada Eestis.

Seda, et Sundell on fotograaf, teavad talle tuttavad setod, tema pildile sattunud ja teisedki, kes jäädvustusi kas Postimehest, mõnelt näituselt või raamatust näinud. Tema üürikorterisse astuja ees on objektiiv aga justkui otse mehe hinge suunatud. Sentimentaalse loomuga pildistaja elutuba on sisustatud asjadega, mis meenutavad lähedasi: laes ripub Karjalas elanud vanaema kodust saadud lamp, seina ääres on optometristist isalt pärinev nägemise kontrolltabel ja diivanipatjade ümber õe tehtud teksasriidest katted.

Akna äärde on ritta seatud aga 12 pilli, nende seas nii kitarrid, kontrabass kui ka kandle kõlakastiga kitarr – enda meisterdatud. «Isa mängis kontrabassi ja tema üks bänd käis kodus proovi tegemas,» selgitas Sundell, kust muusikapisik pärit on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles