Põlvas avati erivajadustega inimeste ridaelamu

Jaanika Elias
Copy

Täna avati Põlvas ridaelamu, mis on mõeldud psüühiliste erivajadustega inimestele. Oktoobri algusest hakkab see kodu pakkuma kolmekümnele inimesele.

See on Eestis kolmas ridaelamu, mis on ehitatud psüühiliste erivajadustega inimestele, märkis projekti kinnisvaradirektor Karl Mänd. «Kõigepealt lõime sarnase ridaelamu Raplasse ja siis Pärnusse ning nüüd Põlvasse,» tõdes Mänd. Ta lisas, et esimene plaan oli teha kortermaja praeguse ridaelamu vahetusse lähedusse, aga siis pakuti neile hoopis olemasolevat krunti. «Kaasiku tänavale tundus mõnusam ja mugavam teha madalamad majad.»

Kõik vajalik olemas

Ehitusega alustati 2021. aasta detsembris. Mänd sõnas, et majad olid valmis juba juuli alguses, kuid seejärel lihviti veel viimaseid detaile. Ühes hoones on viis korterit, kus kõik vajalik eluks olemas ja igas korteris saab perena koos elada kuus inimest. Korterites on köök, elutuba ja kõigil oma magamistuba. Igal elamul on eraldi kontoriruum, kus saab vajadusel tööd teha. «Erivajadustega inimesed ei ole omavahel sugulased, aga meie nimetame neid ikkagi pereks, sest nad toimivadki koos ühe perena. Kõik ridaelamus elama hakkavad inimesed on psüühilise erivajadusega, aga kui neil peaks veel füüsiline puue olema, siis oleme arvestanud ridaelamu ehitamisel, et majad oleksid ühekordsed ja kergesti ligipääsetavad,» lausus Mänd.

Rohkem sama planeeringuga ridaelamuid ehitada ei plaanita, sest kavas oligi Rapla, Pärnu ja Põlva ehitus. Erinevaid kortermaju erivajadustega inimestele plaanitakse juurde ehitada veel viis. «Hetkel on meil käimas ehitus Narvas ja kohe alustame ka Tartus kortermaja ehitamist,» tõdes kinnisvaradirektor.

Tugiisik abistab

Igal elanikul on ridaelamus ööpäevaringselt olemas tugiisik, kes neid vajadusel abistab. Abiks on ka toitlustusteenindaja, sest suurtest hooldekodudest ridaelamusse kolimine nõuab alguses harjumist. «Nad tulevad keskkonnast, kus nad pole ise pidanud süüa tegema, aga meie tahame, et neil aja jooksul tekiks oskus ja võime seda teha. Eesmärk on ikka see, et siinsed elanikud oskaksid tulevikus ise endale süüa teha, pesu pesta ja muid toiminguid teha.»

Hoolekandeteenuste Kesk-Lõuna piirkonna juht Imbi Rego sõnas ridaelamu tutvustamisel, et Põlva on tugeva kogukonnaga koht, kuhu oli väga õige ridaelamu ehitada. «Need inimesed, kes siia kolivad, saavad loodetavasti samamoodi end tunda kui mina praegu,» sõnas Rego.

Külastajad on rahul

Põlva vallavanema Martti Rõigase sõnul pole mitte ühegi teise objekti puhul varem nii palju vaidlusi ja kompromisse ette tulnud, aga eesmärk pühitseb abinõu ja tulemus on seda väärt. «Vaidlused käisidki selle üle, kuhu ridaelamu ehitada, aga õnneks lõpuks lahenes kõik ilusti.» Rõigas lisas ka naljatavalt, et tõi ridaelamu jaoks kingituseks palmi, millel on okkad - täpselt samamoodi nagu alguses ridaelamu loomiselgi. «Lõpptulemus on väga hea ja Põlva maakonna inimesed, kes siin saavad elama hakata, on õnnelikud.»

Ene Lõiv hakkab oktoobris tegevusjuhendajana tööle, hetkel töötab ta veel hooldajana. Naine mainis, et tuli majaga tutvuma ja jäi kõigega väga rahule. Nüüd tuleb vaid tööleminekut oodata. Heli Meitern töötab Põlva valla hooldekodus ja kiitis avatud ridaelamu võimalusi ja ta tunneb, et erivajadusega inimesed saavad siin väga hästi elada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles