Sotsidest omavalitsusjuhid nõuavad valitsuselt soodsamat elektrihinda

LEPM
Copy
Setomaa vallavanema Raul Kudre sõnul tekitavad elektri kallinemise kõrval omavalitsustele suurt peavalu ka kütte ehk gaasi, õli ja pelletite hinnatõusud.
Setomaa vallavanema Raul Kudre sõnul tekitavad elektri kallinemise kõrval omavalitsustele suurt peavalu ka kütte ehk gaasi, õli ja pelletite hinnatõusud. Foto: Arvo Meeks

Tartumaal Jääaja Keskuses laupäeval koos olnud sotsiaaldemokraatliku erakonna (SDE) omavalitsusjuhid kutsuvad enda ühisavalduses valitsust leidma lahendusi, mis pakuksid süvenevas energiakriisis tuge ka omavalitsustele ja ettevõtetele.

Omavalitsuste kõrgete elektrihindade meelevalda jätmine seab sotside hinnangul mitmel pool ohtu avalike teenuste osutamise ja inimeste heaolu. Sotsiaaldemokraatidest omavalitsusjuhtide kinnitusel peab riik peab pakkuma kindlustunnet, et koolid, lasteaiad, raamatukogud, spordihooned, kultuurimajad ja hooldekodud tuleksid toime kiirelt tõusnud energiakuludega.

„Pööraselt kasvavad energiakulud mõjutavad rängalt ka omavalitsusi ja ettevõtteid. Iseäranis keerulisse seisu on sattunud elektri börsihinnast sõltuvad omavalitsused. Võrreldes aastataguse ajaga on kulutused elektrile suurenenud hüppeliselt, viimastel kuudel lausa kolm korda. Sügis- ja talvekuudel kasvavad energiakulud veelgi. Riik peab leidma lahenduse, et ei tekiks olukorda, kus ollakse sunnitud tõstma näiteks lasteaedade ja hooldekodude kohatasusid või jäävad kultuurimajade aknad pimedaks,“ seisab omavalitsuskogu avalduses.

„Kõrgustesse tõusnud elektrihinnad on viimas omavalitsusi ja ettevõtteid valikute ette, mis hakkavad mõjutama seadustes nõutud avalike teenuste osutamist ning inimeste heaolu. Riik peab energiakriisi lahendades pakkuma tuge nii inimestele, omavalitsustele kui ettevõtetele,“ selgitavad sotsiaaldemokraatidest valla- ja linnajuhid.

Nad teevad valitsusele eesotsas rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse, majandus- ja taristuminister Riina Sikkuti ning riigihalduse minister Riina Solmaniga kaks ettepanekut.

Esiteks tuleks laiendada elektrienergia universaalteenust kohalikele omavalitsustele, ettevõtetele ja kolmandale sektorile, et tagada teenused eeskätt lastele, peredele ja eakatele, ning töökohad piirkondades.

Teiseks tuleks luua meetmed investeeringuteks, mis toetavad üleminekut taastuvenergia lahendustele, olgu selleks siis hoonete energiatõhusamaks muutmine või kaugkütte renoveerimine.

Setomaa vallavanema ja omavalitsuskogu esimehe Raul Kudre sõnul tekitavad elektri kallinemise kõrval omavalitsustele suurt peavalu ka kütte ehk gaasi, õli ja pelletite hinnatõusud.

„Meie vallas kulub sel aastal küttele ja elektrile ligi 40 protsenti rohkem kui algselt planeeritud, aga näiteks Hiiumaa vallas kasvavad võrreldes eelmise aastaga kulud elektrile 70 protsenti. Kui sügis tuleb karm, siis need numbrid kerkivad veelgi,“ märkis Kudre. „Oleme mures ka ettevõtjate pärast, keda hinnašokk on tabanud. Just ettevõtjatest ja nende hakkamasaamisest sõltuvad paljuski piirkondade töökohad ning inimeste toimetulek. Valitsus ei tohi ettevõtjaid unustada.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles