Kallis elekter toob päikesepaneelide omanikele arvestatava lisatulu

Tiit Loim
, reporter
Copy
Päästjana leiba teeniv Kalev Mäekalle soetas mullu elektriauto Nissan Leaf. Autot saab ta laadida ka maakodus, kus on kahe kilovati jagu päikesepaneele.
Päästjana leiba teeniv Kalev Mäekalle soetas mullu elektriauto Nissan Leaf. Autot saab ta laadida ka maakodus, kus on kahe kilovati jagu päikesepaneele. Foto: Arvo Meeks

Elektri kõrge hind paneb paljude majapidamiste toimetulekule suure põntsu. Hea aeg on aga neil, kes investeerinud päikeseparki. Samas tuleb päikesepaneelide hankimisel arvestada liitumise pika ooteaja, potentsiaalselt suurte liitumiskulude ja teadmatusega, mida teeb elektri hind tulevikus.

Nende ridade kirjutamise ajal maksab elektri kilovatt-tund (kWh) börsil 91,54 senti. Kui hind oleks selline kogu aeg, maksaks ainuüksi veidi vanema külmiku töötamine võrgutasude ja käibemaksuta 30 eurot kuus. Kes aga oma 1,5-kilovatisel pliidiraual tund aega liha praeb ja teisel sama suurel raual sama kaua kartuleid keedab, peab arvestama, et see võtab koos maksude ja elektri edastamise tasuga rahakotist tublisti üle kolme euro.

Tõrva vallavanem Maido Ruusmann tõdes, et üks silm nutab ja teine naerab. Energiatootja olla on praegu väga mõnus. Vallavanema ja hooliva kodanikuna ei saa aga elektriturul toimuvaga rahul olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles