Kooliaasta algul tasub asulates liigeldes tempo maha võtta

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Õppeaasta algul tasub asulates liigeldes tempo maha võtta. Foto on illustratiivne.
Õppeaasta algul tasub asulates liigeldes tempo maha võtta. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Transpordiamet soovitab algava kooliaasta eel võtta asulates liigeldes tempo maha ning toob teist aastat järjest tänavatele ja meediasse liiklusohutuskampaania «Naudi sõitu. Aeglasemalt on mõnusam».

«Õppeaasta algus toob kaasa suure liikluskoormuse kasvu – teedel on rohkem nii jalakäijad, jalgrattureid, kergliikurijuhte kui ka mootorsõidukijuhte. Jalakäija jaoks on teeületus kõige ohtlikum osa teekonnast ja ülekäiguraja ohutul ületamisel on oluline roll nii jalakäijal endal kui mootorsõidukijuhil,» selgitas transpordiameti ennetustöö osakonna ekspert Liis Sepp. Ta lisas, et eelmisel aastal sai reguleerimata ülekäigurajal vigastada 104 inimest, kellest hukkus viis.

Seda tüüpi liiklusõnnetuste üheks peamiseks põhjuseks on tema sõnul mootorsõidukijuhtide ebasobivalt suur kiirus ülekäigurajale lähenedes.

Suurim lubatud linnakiirus on Eestis üldjuhul 50 km/h, kuid transpordiameti tellitud küsitlusuuringud näitavad, et linnades ja asulates sõidab suurima lubatud kiiruse piires vaid 55% juhtidest. Piirkiiruse ületamine on Sepa kinnitusel väga ohtlik, kuna seal, kus 50 km/h liikunud sõiduk on ohtu märgates juba peatunud, jätkab 60 km/h sõitnud sõiduk veel liikumist kiirusel 43 km/h.

«Liigne kiirus liikluses ei hõlma üksnes kehtestatud piirkiiruse ületamist. See tähendab ka liiga kiiresti sõitmist juhul, kui tee- ja ilmastikuolud nõuaksid aeglasemalt sõitmist. Seetõttu on kampaania loovlahendusel kujutatud linnakiiruse sümbolina 50 asemel numbrit 49,» rääkis Sepp.

Kuni 30. septembrini on teavituskanalitena kasutusel televisioon, raadio, välimeedia ja internet. Kampaania põhisõnumiks on, et aeglasemalt on mõnusam liigelda. Linnakiirust järgides naudid sõitu rohkem ja kõigil on turvalisem, teatas transpordiamet.

Nõuanded kiiruse järgimiseks ja ohutumaks liiklemiseks:

* Jälgi regulaarselt oma spidomeetri näitu, eriti asulasse sisenedes.

* Teadvusta, mis paneb Sind kiirust ületama. Liiklusvoog, närvilisus, harjumus?

* Piirkiirus ei ole kohustuslik. Kohalda oma kiirust vastavalt ilmastiku- ja teeoludele.

* Varu sihtpunkti jõudmiseks aega, eriti kui tead, et liikluskoormus on tavapärasest suurem.

* Ole liikluses kohal ning tegele 100% sõidukijuhtimisega.

* Hoia piisavat pikivahet. See võimaldab sujuvamalt ja säästlikumalt sõita.

* Sõidukijuhina ole reguleerimata ülekäigurajale lähenedes ettevaatlik ning alati valmis reageerima ja peatuma.

* Jalakäijana veendu, et mootorsõidukijuht on Sind märganud ja peatub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles