Anti Paap: ohutu koolitee eest vastutavad kõik liiklejad

, Võru politsei piirkonnavanem
Copy
Anti Paap
Anti Paap Foto: Politsei

Nagu juba aastakümneid, märgib 1. september ka tänavu uue kooliaasta algust. Erinevus varasemate aastatega seisneb aga selles, et üle Eesti alustavad koos meie lastega tänavu kooliteed ka sajad sõjapõgenikest Ukraina lapsed.

Vähim, mis me nende heaks teha saame, on teha nende sisseelamine uude kooliperre võimalikult mugavaks. Paljud neist on kogenud asju, mida rahulikus paigas elajad ettegi ei oska kujutada. Seega on meie kohus neid toetada ning neile anda turvatunne, et neil on siin ohutu ning nad on osa meist – meie kooliperest ja kogukonnast.

Ehkki olukord sel õppeaastal on mõnevõrra uudsem, ei ole muutunud ohutus- ja liiklusreeglid.

Turvalise õppeaasta alguseks on politseinikud, abipolitseinikud ja teised head koostööpartnerid ka tänavu koolide lähistel ülekäiguradade juures, et tagada lastele turvaline teekond ning teeületus. Turvalisust ei loo liikluses aga mitte ainult politseinikud, vaid ohutu koolitee eest vastutavad kõik liiklejad võrdselt ja ühiselt.

Kindlasti toob septembri algus teedele ja tänavatele palju saginat. Esimest korda oma kooliteed alustavad lapsed on mõistagi ootusärevad ning nüüd ongi õige aeg pisikeste koolijütsidega veel kord kinnistada ohutu liiklemise põhitõdesid ning üheskoos eesootav koolitee läbi käia ning seal ette tulla võivaid ohte selgitada. Õpetage neid märkama ohte ja ümbritsevat. Õpetage neid teiste liiklejatega arvestama ja mis peamine, näidake ise eeskuju, sest sel on kõige suurem mõju.

Ühtviisi oluline roll liiklusturvalisuses on meil kõigil – nii jalakäijatel, ratturitel kui ka autojuhtidel. Neist viimastele panemegi südamele, et järgitaks tähelepanelikult liikluskorraldust, liiklusmärke ning seda kõikjal, aga kindlasti erilise valvsusega õppeasutuste lähistel.

Koolis veedab laps kolmandiku oma ööpäevast, mistõttu on äärmiselt oluline, et seal viibimine oleks lapsele võimalikult turvaline, mugav ja mõnus. Õpetajatel on järjest suurem roll märgata, mis lastega koolis toimub ja kuidas nad omavahel suhtlevad. Kiusule ja halvasti ütlemisele ei tohi olla koolides ja teistes lasteasutustes kohta ning sekkuda tuleb kõigil, kes seda märkavad.

Õpetajad ja lastevanemad, leidke aega ja kuulake, mis lastele muret valmistab ja mida nad on koolis ja väljaspool kooli tähele pannud. Lapsed oskavad märgata ja saavad aru koolikiusamistest ning nad on ka piisavalt julged, teavitamaks koolipersonali või politseinikke.

Hoolime, hoiame, märkame ja vajadusel sekkume.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles