Karjatamisvõistluse võit tuli Karula-maile

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Liilia Tali ja Mary
Liilia Tali ja Mary Foto: Mari Saviauk

Hellenurme külas said teoks teised Elva karjatamise meistrivõistlused. Võistlejaid oli kuus paari, igas paaris oli karjakoer ja tema juhendaja. Lambad tuli ajada läbi kolme värava ühest aedikust teise.

Võit läks Karula maile: karjakoer Maryle ja tema juhendajale Liilia Talile.

Jõuproovi korraldaja Terell Pihlak ütles, et üleriigilisi karjakoerte võistlusi on Eestis vähemalt kord aastas ja osalejaid reeglina kuni kümme. Osalevad enamasti karja juures töötavad koerad, pea kõik nad on borderkollid. «Eesmärk on näidata, kuidas õpitakse ja kuidas ollakse arenenud. Võistlustele eelnevad tavaliselt koolitused.»

Liilia Tali sõnul on Pihlaku korraldatavatest koolitustest väga palju kasu, samuti võistlustel osalemisest. «Võistlemine polegi eesmärk omaette, vaid õppeprotsessi osa.»

Koeri on ta treeninud 12–13 aastat ning olnud võistlustel võidukas varemgi. Praegu on Talil neli lammaste ajamiseks mõeldud borderkollit, kellest üks on juba pensionär, üks aga oma õpingutetee alguses. Lambaid on talus suveperioodil ligi tuhat, põhikarjas aga loomi 300–400.

Võidu saanud Mary on pärit Walesist, ta on nelja-aastane ehk Tali sõnul parimas eas karjakoer. «Hästi tark ja rahulik, oma töös väga kindel. Õpib kiiresti. Ka äsjase võistluse kohta võib öelda, et ta oli targem kui koerajuht.»

Kuigi üldiselt õpivad borderkollid kogu elu, kestab nende parim tööiga Valgamaa naise sõnul 7.–8. eluaastani. «Pärast seda on nad juba veidi aeglased.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles