Rõuge tähistab valla sünnipäeva saunapeoga

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Eda Veeroja suitsusaun Haanjas.
Eda Veeroja suitsusaun Haanjas. Foto: Arvo Meeks

Rõuge vald tähistab oktoobri lõpus viiendat sünnipäeva kogu valda hõlmava saunapeoga. Tavalisest erineva tähistamisega kaasab vald avatud saunade kaudu inimesi, et elu vallas huvitavaks teha ja luua sünnipäevameeleolu.

«Mõte on inspireeritud sellest, et meie kandile on suitsusaun ja üldse saun väga omane, just tänu Rõuge vallas tegutsevale Mooska talule on Võrumaa suitsusaunakombestik kantud UNESCO kultuuripärandi nimistusse,» rääkis Rõuge valla kommunikatsioonispetsialist Viivika Nagel.

Valla sünnipäeva saunapeo õnnestumiseks kutsub vallavalitsus kõiki üles kütma 21. oktoobril oma sauna ning avama selle ka külalistele. «Tegu ei pea olema traditsioonilise õhtuse saunaga, vaid sauna võib kütta juba hommikuks ja kutsuda külalisi karastavale hommikusuplusele,,» lausus Nagel. «Või parkida oma teisaldatav tünnisaun kuhugi põnevasse kohta.»

»Ka minu kodusaun saab sel päeval kindlasti soojaks köetud ja ootab külastajaid,» julgustas Rõuge vallavanem Britt Vahter kõiki sünnipäeva saunapeoga ühinema, kas võõrustaja või osalejana. «Tuleb vallavanema kaugtööpäev saunalaval, sest külastan ise nii palju saunasid kui vähegi õnnestub. Saunas on saunajutud, meeled on avatumad ja jutud ladusamad.»

Nageli sõnul on juba hommikul võimalus tööpäeva saunas alustada, vahepeal tegus olla ja õhtul koduvalla erinevate piirkondadega tutvuda, leida omale meelepärane saun ja seltskond ning koos üks või mitu mõnusat sünnipäeva-saunaleili võtta. «See pole võistluslik saunaralli, vaid mõnus olemise, kulgemise ja inimeste kokkusaamise võimalus,» lisas ta.

«Ei ole välistatud, et mõne sauna juures kõlab pillimäng või võetakse üles laulujoru,» rääkis Nagel. «Kindlasti ei puudu saunajutud ja -tegemised. Ehk saab killu suitsusaunas suitsutatud lihagi põske.» Üleskutsega liitunud saunade omanikel on vabadus otsustada, kas ja milliseid lisategevusi ning mis tingimustel oma saunas pakutakse.

Lisategevuste osas on saunaomanikel vabad käed: kas lihtsalt saunalaval kohtumised või näiteks ka pisut toitu, saunarituaale, mänge või muid tegevusi. «Meie poolt on ootus, et saun ise oleks külaliste jaoks tasuta,» täpsustas Nagel.

Enne valla sünnipäeva avaldatakse kõigi avatud saunade tutvustused koos asukohtadega valla kodulehel ja ajalehes, et huvilised saaksid oma saunaskäike planeerida ning külastada ühte või mitut sauna.

Saunapeol saab osaleda ka ainult oma seltskonnale mõeldud saunaõhtuga. Sellisel juhul ei lähe saun avalike saunade nimekirja, kuid sünnipäevapeo tänutahvli saavad sauna seinale kõik osalevad kohad. Ka piiratud seltskonnale mõeldud saun tuleb registreerida hiljemalt 19. septembriks.

«Rõuge vallas elab külalislahke rahvas, mistõttu loodame, et lisaks naabritele ja sõpradele leiavad tee meie juurde ka kaugemad külalised,» lausus ta. «Keegi ei keela Rõuge valla terviseks leili visata ka Viimsis või Austraalias. Kui mõni selline saun eelnevalt registreeritakse ja saunaskäiku hiljem pildimaterjaliga tõendatakse, siis saadame neile, nagu ka oma valla osavõtjatele, valla tänuplaadi.»

Saun on eestlaste jaoks ikka olnud tähtis paik, sünnist surmani. See on koht lõõgastumiseks ja tervise turgutamiseks, uuemal ajal ka suhtlemiseks ja seltskondlikuks läbikäimiseks.

Rõuge saunapidu toimub esimest korda. «Meil pole hetkel veel ootusi osalevate saunade hulgale, loodame vaid seda, et saunakutseid tuleb kõigist valla piirkondadest,» lisas Nagel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles