Naiskodukaitse aastapäeval jagus tunnustust ka lõunaeestlastele

LEPM
Copy
3. septembril tähistas Paides Wittensteini tegevusmuuseumis Naiskodukaitse organisatsioon oma 95. aastapäeva.
3. septembril tähistas Paides Wittensteini tegevusmuuseumis Naiskodukaitse organisatsioon oma 95. aastapäeva. Foto: Katrin Merisalu

3. septembril tähistas Paides Wittensteini tegevusmuuseumis Naiskodukaitse organisatsioon oma 95. aastapäeva. Jagati ka staažimärke, mille pälvijate seas oli naisi ka Lõuna-Eestist.

Aastapäeval anti Tartu ringkonna naiskodukaitsjale Eda Leolale pidulikult üle organisatsiooni üks kõrgematest tunnustustest - Liiliaristi III klassi teenetemedal, mida antakse välja tegevliikmetele eeskujuliku teenistuse eest organisatsioonis. Samuti jagati taas staažimärke neile, kes on Naiskodukaitse liikmed olnud juba enam kui 25 aastat.

Aastapäeval jagati staažimärke

Naiskodukaitse aastapäeva tähistamisel jagati juba traditsiooniliselt ka staažimärke ehk tunnustati neid liikmeid, kes on järjepidevalt väärtustanud Naiskodukaitse põhimõtteid ja võimaluste piires osalenud organisatsiooni tegevuses ning seda juba enam kui 25 aastat. Sel aastal said pronksstaažimärgi 33 naiskodukaitsjat, kes on kõik liitunud organisatsiooniga enne 1998. aastat.

Staažimärgi pälvisid Lõuna-Eestist:

Janne Salumäe, Valga ringkond

Janne astus Valgamaa ringkonda juba 1994. aastal. Aktiivse naiskodukaitsjana kaasati ta üsna varakult ka noorkotkaste ja kodutütarde tegemistesse. Ta on aastaid esindanud Valgamaa ringkonda erinevatel laskespordi ja esmaabi võistlustel. Just laskesport ongi olnud üheks tema lemmiktegevuseks ning tänu temale on ka paljudes Valgamaa noortes tärganud huvi selle spordiala vastu. Tema tagasihoidliku oleku taga on särtsakas ja energiat täis naiskodukaitsja, kes on sihikindel, abivalmis ja teistele eeskujuks. Janne pühendumus, lojaalsus ning avatud meel on teinud temast suurepärase ja oodatud kaaslase ning meeskonnaliikme nii kodustes rühmalaagrites kui ka suursündmustel. Jannet on tunnustatud Kaitseliidu teenetemedali II klassiga, Naiskodukaitse Liiliaristi V klassiga ning Noorte Kotkaste aitaja märgiga.

Marje Kangro, Võrumaa ringkond

Marje on üks Võrumaa ringkonna taasloojatest ja esimene ringkonna esinaine. Enne Võrumaa ringkonna taasloomist 1997. aastal jõudis Marje panustada viis aastat ka Kaitseliidus. Taasloomisest peale on Marje alati valmis panustama organisatsiooni arengusse. Ta on üks Urvaste jaoskonna taasloojatest 2018. aastal ning oli alguses ka jaoskonna esinaine. Hetkel panustab Marje Urvaste jaoskonna juhatuse liikmena. Marjet on tunnustatud Liiliaristi V klassiga ja Võidutule medaliga.

Merike Niitmets, Võrumaa ringkond

Merike Niitmets (vasakul) ning Ulvi Mustmaa.
Merike Niitmets (vasakul) ning Ulvi Mustmaa. Foto: Sten Mahov

Merike on üks Võrumaa ringkonna taasloojatest. Ta on üks nendest naistest, kes oma liitumisest saati on püsinud aktiivne. Merikese südameasi on panustada noortejuhina - praegu on ta väga aktiivne Puiga rühma noortejuht, kelle käe all sirguvad asjalikud ja tublid noorkotkad ja kodutütred. Merikest on tunnustatud Noorte Kotkaste teenetemärgi II klassiga, Võidutule medaliga ja Kaitseliidu teenetemedali II klassiga.

Helve Tina, Võrumaa ringkond

Helve on üks Võrumaa ringkonna taasloojatest, enne Naiskodukaitse taasloomist kuulus ta alates 1995. aastast Kaitseliitu. Helve on panustanud Naiskodukaitse organisatsiooni läbi noorte tegevuse toetamise. Helvet on tunnustatud Noorte Kotkaste teenetemärgiga, Noorte Kotkaste teeneteristi III klassiga ja Kaitseliidu teenetemedali eriklassiga.

Hille Vaht, Võrumaa ringkond

Hille on üks Võrumaa ringkonna taasloojatest. Hille panustas aastaid meditsiini erialagrupis ja formeerimises. Samuti toetas ta võimaluse piires ka noorte tegevust. Hillet on tunnustatud Noorte Kotkaste aitaja märgiga.

Naiskodukaitse esinaine Airi Tooming meenutas oma aastapäevakõnes viimase paari aasta meeletut tempot ning naiskodukaitsjate kriiside lahendamisesse panustamisi. “Viimaste aastate kriisid on andnud meile palju praktikat, oleme saanud end testida ning hankinud üksjagu kogemusi, kuidas organisatsioonina olla veel tõhusamad ning seeläbi tagada abi seal, kus seda kõige enam vajatakse. Loodan, et sarnaseid õpikogemusi on saanud ka meie partnerid,” sõnas Tooming. Lisaks rõhutas Tooming vabatahtlike töö väärtustamise olulisust. “Organisatsioonina on meil vastutus, et kestaksime kriisist kriisi. Et meie väljaõpetatud, kriisides karastunud vastutustundlikult tegutsevad vabatahtlikud tahaksid tulla vajadusel välja ka viie ja kümne aasta pärast,” rõhutas Naiskodukaitse esinaine.

Naiskodukaitse aastapäeval osalesid kutsutud külalistena Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi, kaitseminister Hanno Pevkur, siseminister Lauri Läänemets, malevapealikud Kaitseliidu malevatest, kodutütarde peavanem Ave Proos, Järva noorkotkaste rühmajuht Urmas Täht ja naiskodukaitsjad ringkondadest üle Eesti.

Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi tänas naiskodukaitsjaid nende pühendumuse, entusiasmi ning mitmekülgselt riigi toetamise eest erinevates kriisides. Ka siseminister Lauri Läänemets rõhutas Naiskodukaitse olulisust: “Evakuatsioon on üles ehitatud peamiselt teile, teil on kandev roll ja ilma teieta ei saa teised partnerid oma ülesandeid kriisis täita.” Siseminister lisas oma õnnitluskõne lõpus, et püüab naiskodukaitsjaile tegutsemiseks võimalusi pakkuda ja toeks olla nende tegemistes.

„Naiskodukaitse on juba 95 aastat hoidnud au sees Eesti naiste soovi ja valmisolekut panustada riigikaitsesse. Erilist heameelt teeb teadmine, et ainuüksi sel aastal on kodumaa kaitseks aktiivselt panustavaid naisi meil ligi 1100 rohkem, ehk naiskodukaitse liikmeid kokku on organisatsioonis praeguseks rohkem kui 3600,“ lausus Naiskodukaitse aastapäevapeol kaitseminister Hanno Pevkur.

Kaitseminister lisas, et naiskodukaitsjad on taasloomisest alates ettevaatavalt ja järjepidevalt arendanud oskusi kriisis hakkamasaamiseks. Nii on loodud äpp „Ole valmis!“, korraldatakse ohutuskoolitusi ning toetatakse oma teadmistega teisi asutusi, et riik oleks kriisideks valmis.

„Tahan eraldi rõhutada Naiskodukaitse tööd ka noorte kaasamisel, sest jõudsalt suurenenud järelkasv on jõudnud juba 4000 kodutütreni. Soovin naiskodukaitsjatele jätkuvat sära silma, kõrget motivatsiooni ja lõpmatut tahet panustamisel riigikaitsesse,“ sõnas Pevkur.

Aastapäeva tähtsaim osa oli organisatsiooni ühe kõrgeima autasu üle andmine. Naiskodukaitse Liiliaristi III klassi kavaler Eda Leola on Naiskodukaitse liige juba 15 aastat. Ta on olnud vabatahtlik juht nii ringkonna juhatuses kui ka Naiskodukaitse keskjuhatuses. Ta on Naiskodukaitses panustanud kõikide toitlustamist puudutavate õppekavade ja nende funktsioonikirjelduste loomisel ja parendamisel. Arendustöö kõrvalt on ta ka praktiseeriv instruktor - lisaks suuremahulistele üle-eestilistele kursustele võib Edat leida nii oma ringkonna kui ka naaberringkonna baasväljaõppel õppureid koolitamas. Lisaks toitlustamise teemale on ta koolitanud ka baasväljaõppe sõdurioskuste ja organisatsiooniõpetuse moodulil.

Üle-eestilisel välikoka kursusel on tema roll eelkõige juhendada ja hinnata iga õppuri õpiväljundite saavutamist, ning anda soovitusi nende õppurite kohta, kes oma omaduste ja õpiväljundite eriti heade soorituste põhjal sobiksid õppima toitlustusmeeskondade juhtidena. On märkimist väärt, et antud kursuse 7-10 päeva pikkused praktikad toimuvad vähemalt 2 korda aastas. Lisades sinna kõik tema teised kursused, tuleb kokku mitusada vabatahtlikku töötundi.

Olenemata kursusest on Eda püüdlik instruktor, kelle kaasinstruktorid iseloomustavad teda kui väga hoolivat, õppuritele pühenduvat ja kohal olevat, loovat instruktorit ja kaaslast, kelle tunnid on põnevad, mittestandardse lähenemisega ning kellega on hea koos töötada ja kellel on äge huumor. Kui Eda midagi ette võtab, siis ta süveneb detailideni ja teeb oma tööd väga põhjalikult ja südamega.

Staažimärgi saajad väljastpoolt Lõuna-Eestit:

Silva Kiveste, Alutaguse ringkond

Sirje Kožurov, Alutaguse ringkond

Ülla Melnikov, Alutaguse ringkond

Elga Saluvee, Alutaguse ringkond

Milvi Krekker, Alutaguse ringkond

Elle Vinni, Alutaguse ringkond

Hille Sillaste, Harju ringkond

Heidi Toomse, Harju ringkond

Mare Laide, Lääne ringkond

Lea Lai, Lääne ringkond

Heneli Leesik, Lääne ringkond

Aili Randalu, Lääne ringkond

Maie Neštšadim, Lääne ringkond

Marika Pukk, Lääne ringkond

Aive Küünarpuu, Lääne ringkond

Ester Arge, Saaremaa ringkond

Piret Urgas, Saaremaa ringkond

Ellen Kask, Saaremaa ringkond

Pirjo Land, Tallinna ringkond

Lehte Griin, Tallinna ringkond

Elle Kruusmaa, Tallinna ringkond

Elle Kulm, Tallinna ringkond

Leida Käbi, Tallinna ringkond

Naima Ringmäe, Tallinna ringkond

Veronika Saarva, Tallinna ringkond

Leili Sarapuu, Tallinna ringkond

Enda Treier, Tallinna ringkond

Vaike Porval, Viru ringkond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles