Võrumaa lühiuudised

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Nelijärve puhkekeskuses anti maapäeva korralduse teatepulk üle Võru maakonnale.
Nelijärve puhkekeskuses anti maapäeva korralduse teatepulk üle Võru maakonnale. Foto: Jaanika Iljas

Järgmine maapäev leiab aset Võrumaal

Iga kahe aasta tagant eri maakondades korraldatav külaliikumise suursündmus ehk maapäev leiab 2024. aastal aset Võru maakonnas. Kokku tulevad meie külaliikumise tuumik ning võimuesindajad. Arutatakse maapiirkondade elu ning murede ja rõõmude üle.

Traditsioon sai alguse 1996. aastal. Maapäeva ehk külade parlamendi eesmärk on koondada oma liikmed, maakondade külade esindajad, koostööpartnerid ja võimuorganid ühistesse mõttetalgutesse maaelu arendamise teemal.

Maapäevade kandev idee on anda külaliikumisele selged suunad, püstitada reaalseid ülesandeid, leida lahendusteid, teha ettepanekuid riigikogule, ministeeriumidele ning omavalitsustele. LEPM

Võiliini investeeriti 1,7 miljonit eurot

Valio Eesti võttis oma Võru tehases kasutusele uued võitootmise ja -pakendamise liinid, millesse investeeris 1,7 miljonit eurot.

Tegu on ettevõtte selle aasta ühe olulisema investeeringuga, mille käigus paigaldati uued võitootmise seadmed, samuti vahetati välja pakendamis- ja transpordikastimasinad.

Uued transpordikastimasinad teevad läbi neli korda vähem tsükleid ja võimaldavad kuni veerandi võrra kokku hoida pakkematerjali kogust. Uuendustega koos muutub ka Alma võipakendi disain ja formaat, toote kaal jääb samaks. «Uus pakendiformaat teeb võipaki avamise klientidele mugavamaks,» selgitas Valio Eesti turundus- ja tootearendusdirektor Nele Jõemaa.

Tema sõnul loob investeering ka materjali- ja keskkonnasäästu ning kasvatab protsessi tõhusust ja töökindlust. LEPM

Antslas tuleb erakondade debatt

Antsla kultuurikeskuses leiab neljapäeval aset suur erakondade debatt «Elu (võimalikkusest) ääremaal».

Arutlusele tuleb väikevaldade tulevik. Puudutatakse ka riiklikke aktuaalseid teemasid nagu energiakriis, tervishoiukriis, Ukraina sõda ja palju muud.

«Mul on väga hea meel, et niivõrd kõrgel tasemel poliitdebatt väikeses Antslas toimub,» sõnas Antsla kultuurikeskuse direktor Kaspar Kurve. «Meie inimestele jääb Toompeal toimuv sageli kaugeks ja abstraktseks ning selline sündmus annab kohalikele ideaalse võimaluse kuulata, küsida ning kaasa mõelda inimeste ringis, kes Eesti eluolu tegelikkuses suunavad.»

Debatti juhib Antsla valla kultuurikeskuse kunstiline juht Tanel Puura ning osalemas on Erki Savisaar (Keskerakond), Urmas Kruuse (Reformierakond), Igor Taro (Eesti 200), Merry Aart (EKRE), Priit Sibul (Isamaa), Anti Allas (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) ja Marko Kaasik (Rohelised). LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles