Suitsiid nõudis aastaga 186 elu (1)

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Päeva eesmärk on näidata, et tugi on alati olemas.
Päeva eesmärk on näidata, et tugi on alati olemas. Foto: Shutterstock

Eelmisel aastal suri Eestis enesetapu tõttu 186 inimest, neist 149 olid mehed. Juhtimaks probleemile tähelepanu, avab Peaasi.ee tänasel suitsiidiennetuspäeval Tallinna linnahalli ees 186 tühjast toolist vabaõhuinstallatsiooni «Olen olemas».

«Suitsiidide arv on kümne aasta jooksul püsinud aastas kahesaja ringis. Küll aga on toimunud vanuseline muutus. Sagenenud on 20–30-aastaste enesetapud. Samuti on Eesti võrreldes teiste Euroopa riikidega esireas alaealiste suitsiididega,» rääkis Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

Iga suitsiid mõjutab uuringute järgi keskmiselt 135 enesetapu teinud inimese lähikondlast. See tähendab, et selle tõttu kannatab igal aastal umbes 27 000 inimest.

«Enamik suitsiide on ennetatavad, kuid nende suur arv näitab, et inimene on jäänud abita. Vaja on koheseid samme vaimse tervise abi kättesaadavuse parandamiseks, ennetuseks ja varajaseks sekkumiseks,» rääkis Oidermaa. «Praegu kogeb iga neljas inimene aasta jooksul vaimse tervise probleeme, kuid aastas jääb Eestis 200 000 inimest vajaliku abita. Tagajärjeks on inimlikud kannatused, töö- ja õpivõime langus, surve sotsiaal- ja tervishoiusüsteemile.»

Suitsiidiennetuspäeval on vaimse tervise kohvikud Tallinnas Rävala Reval Cafes ja Tartus Werneri kohvikus. Vabatahtlikud on eraldi märgistatud lauas, valge T-särgiga, millel kiri «Olen olemas», et pakkuda end toetavaks kuulajaks või anda vaikiva kohaloluga märku, et meie ümber on alati inimesi, kes valmis olemas olema.

KUHU PÖÖRDUDA?

  • Oma vaimse tervise murega pöördu julgelt oma perearsti poole.
  • Soovi korral saab nõu küsida üleriigilisest tasuta perearsti nõuandetelefonilt 1220.
  • Veebinõustamine: peaasi.ee; lahendus.net.
Kui tegemist on pakilise murega, siis helista
  • Lasteabi: 116 111 (24 h)
  • Ohvriabi: 116 006 (24 h)
  • Hingehoid: 116 123 (24 h)
  • Eluliin: 655 8088 (eesti keel), 655 5688 (vene keel) (iga päev kl 19–07)
  • Kiirabi: 112 (24 h)

Allikas: peaasi.ee

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles