Ees ootab Metsarahvapäev

Mati Määrits
, reporter
Copy
Valgamaal matkajad kulgevad samal maastikul, mida saab imetleda vaatetornist.
Valgamaal matkajad kulgevad samal maastikul, mida saab imetleda vaatetornist. Foto: Risto Sepp

Järgmisel laupäeval, 17. septembril tasub varuda mõned tunnid aega, et koos pere või sõpradega võtta juhendaja saatel ette metsaretk.

Metsarahvapäev on üle-eestiline üritustesari, mille eesmärk on tutvustada Eesti elanikele metsaelu ning metsaga seotud tegevusi ja ettevõtteid. Huvilisi ootavad külla Eesti kogenumad metsamehed ja metsaühistud, jahimehed ja metsandust õpetavad koolid, sh Eesti Maaülikool ja Luua Metsanduskool. Lisaks jagab tarkusi metsas toimetamiseks Kaitseliit.

Valikus on programme peredele ja ka sügavama huviga täiskasvanutele. Päeva jooksul on võimalus omandada tarkusi metsas hakkama saamisest, metsa hoidmisest, puidu väärindamisest ning Eesti metsa loodusest ja ajaloost.

"Ühe jalaga Lätis"

Valgamaal ootab lastega peresid ees pooleteisttunnine matk «Ühe jalaga Lätis». Piiri taha saab piiluda RMK Valga metsaülema Risto Sepa juhendamisel. Külastajad saavad rohkem teada nii Eesti kui Läti riigimetsast, Koiva-Mustjõe looduskaitselast kui RMK külastuskorraldustaristust.

Pärandkultuuri matkal näeb muu hulgas kikkapuu istandust, kaevikuliine, kultuurimälestisi ja pärandkultuuriobjekte. Mälestused saab jäädvustada kollase National Geograficu raami taustal, mida paigutatakse looduses vaid märkimisväärselt kaunistesse kohtadesse.

Matkahuvilised on oodatud kell 11 Valga valla Tsirgumäe külas Tellingumäel.

Nohipalo metsades

Põlvamaal Nohipalo metsades samuti kell 11 algaval matkal räägivad Kaarel Tiganik ja Agu Palo sealsete metsade ajaloost, metsavendade tegevusest, pärandkultuurist, metsa uuendamisest ja kasvatamisest, looduskaitsest, Nohipalo metsakülast ja paljust muust. Tutvutakse ka RMK ja Eesti Maaülikooli männi katsealaga, et näha, kuidas teadusega koos leitakse üha paremaid võimalusi just meile sobilike vastupidavate metsade kasvatamiseks.

Metsaretke pikkuseks on plaanitud 8,5 km ja kolme tunniga on kavatsus see ka läbida. Liigutakse põhiliselt metsaradadel ja metsateedel. Retk saab alguse ja lõpeb kauni Nohipalo Valgjärve kaldal paiknevas RMK puhkekohas.

Meenikunno maastikukaitsealal asuv Nohipalo Valgjärv on teadaolevail andmeil Eesti järvedest kõige toitainetevaesem ja kõige läbipaistvama veega. Selle kaldad ja põhi on peaaegu kõikjal liivased.

Päev lõpeb vestlusringiga koos supi ja teega.

Kaarel Tiganik ja Agu Palo on toimetanud üle 40 aasta Vana-Võromaa riigimetsas. Mõlemad on omandanud metsandusliku kõrghariduse, pidanud pikka aega metsaülema ametit ja tänagi veel riigimetsa teenistuses – Tiganik metsakasvatajana ja Palo Võrumaa metsaülemana. Mõlemad mehed on aktiivselt osalemas ajaloolise Eesti Metsateenijate ühingu ridades, kus Tiganik on aastaid olnud ühingu juhatuse esimees ja Palo juhatuse liige.

Maailma tipptehased avavad oma uksed

Enam kui 20-aastase ajalooga palkmajatootja Vipson tutvustab oma koduses tööstuses Võru vallas Jeedaskülas, miks on tark ja oluline keskenduda võimalikult jätkusuutlikule tootmisele. Palkmaja keskkonnasäästlikuses saab Vipsonit külastades ise veenduda ning ilmselt on ehitushuvilistel sealsetelt meistritelt mõni hea näpunäidegi kõrva taha panna.

Lisaks Vipsoni suurejoonelistele palkmajadele saab sisse piiluda ka Graanul Investi pelletitehastesse Helmes ja Osulas.

Maailma juhtiva biomassi ja bioenergia tootjana on ettevõte 19-aastase tegutsemisaja jooksul tõusnud uuenduslike protsesside ja tehnoloogiatega sektori liidriks. Moodsates tehastes on oma silmaga võimalik näha, kuidas puidutööstuse jäätmetest (saepurust ja höövlilaastust) ning madala kvaliteediga puidust, mis teiste tööstuste toormeks ei sobi, saab keskkonnasõbralik ning süsinikuneutraalne kütus – puidugraanulid.

Filmi Vargamäe nostalgiamatk

Eesti 100. aastapäevaks valminud ajaloolise filmi „Tõde ja õigus“ sünnikohta ehk Filmi Vargamäe külastamine on elamus omaette, kuid Metsarahvapäeva külastajatel on privileeg kaasaja Vargamäe peremehe, elupõlise metsamehe Mart Erikuga avastada ka ümbruskonna metsasid. Metsaretk viib loodushuvilised erineva vanuse ja liigilise koosseisuga puistutesse. Näeb nii metsa, mida on eeskujulikult majandatud, kui sedagi, mis juhtub metsaga siis, kui seal on vajalikud tööd jäetud tegemata. Terav silm leiab üles ka ristipuud, mille koorde on lahkunu mälestuseks lõigatud rist. Komme on olnud tavapärane eelkõige just Lõuna-Eestis. Erilise tähelepanu alla võetakse meie metsades palju pahandust tegev kuuse-kooreürask, kes oma tagasihoidlikust suurusest hoolimata suudab elujõulistest kuusikutest kogu elujõu välja kurnata.

Tund enne metsaretke on osalejatel võimalik põigata ka filmikunsti telgitagustesse ning osaleda Filmi Vargmäe külastuskeskuses tasuta giidiekskursioonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles