Kristjan Järvan: et iga kodu oleks soe ja valge

Kristjan Järvan
, ettevõtlus- ja infotehnoloogia minister, Isamaa
Copy
Kristjan Järvan
Kristjan Järvan Foto: ISAMAA

Valitsus kiitis heaks seaduseelnõu, millega pannakse riigiettevõttele Eesti Energia alates 1. oktoobrist kohustus müüa kodutarbijatele elektrit universaalteenusena. See pakub kõikidele Eesti peredele olulist leevendust absurdselt kõrgele kerkinud elektrihinna vastu.

Universaalteenus tähendab kohustust tagada kauba või teenuse pidev kättesaadavus mõistliku hinna eest. Milline on mõistlik hind, otsustavad konkurentsiameti spetsialistid, mitte poliitikud.

Seaduse kohaselt peab konkurentsiamet universaalteenuse hinna määramisel lähtuma Eesti Energia kolme kõige tõhusama põlevkivijaama tootmiskuludest ja võimaldama ettevõttel teenida ka mõistlikku kasumit. Milliseks universaalteenuse hind kujuneb, pole veel teada. Selle määrab konkurentsiamet Eesti Energialt saadud andmete alusel pärast seaduse jõustumist, mis juhtub loodetavasti septembri teisel poolel. Kuid juba praegu võib öelda, et kindlasti tuleb universaalteenuse hind eeloleval sügisel ja talvel odavam kui börsihind ja väga suure tõenäosusega ka odavam kui püsipakettide hinnad.

Universaalteenus ei ole kodutarbijale kohustus, vaid üksnes võimalus. Iga inimene võib ka pärast 1. oktoobrit jätkata elektri ostmist börsihinnaga või püsipaketiga.

Kodutarbija võib universaalteenuse hinnaga elektrit osta nii otse Eesti Energialt kui ka mõnelt teiselt elektrimüüjalt, kes seda teenust osutab. Samuti võib ta müüjat vahetada.

Universaalteenus ei ole kodutarbijale kohustus, vaid üksnes võimalus. Iga inimene võib ka pärast 1. oktoobrit jätkata elektri ostmist börsihinnaga või püsipaketiga.

Universaalteenusega saab liituda samamoodi, nagu vahetatakse elektripaketti. Tuleb teha elektrimüüjale avaldus, milleks elektrimüüjate iseteenindusportaalides piisab enamasti mõnest hiireklikist.

Kui kodutarbija ei ole valinud ühtki elektripaketti ja kasutab üldteenust, siis alates 1. oktoobrist hakkab ta saama elektrit automaatselt universaalteenuse hinnaga, kuna seadus võrdsustab üldteenuse hinna universaalteenuse omaga. Seega on kõige kiirem tee universaalteenuse saamiseks lihtsalt lõpetada oktoobris oma senine leping, sest lepinguta klientidele pakutakse automaatselt üldteenust ja sellel on alates oktoobrist universaalteenuse hind.

Hea uudis on veel, et kui praegu püsipaketti kasutav kodutarbija liitub universaalteenusega, ei tohi elektrimüüja nõuda temalt püsipaketi lepingus ette nähtud trahvi lepingu ennetähtaegse üles­ütlemise eest.

Universaalteenusena müüakse elektrit kodutarbijatele ja korteriühistutele, aga ka mittetulundusühingutele ja äriühingutele, kes müüvad või edastavad elektrit kodutarbijale. Seega annab see igale perele võimaluse osta kodumaist elektrit just selle hinnaga, millega Eesti Energia seda tegelikult toodab.

Kodutarbija võib universaalteenuse hinnaga elektrit osta nii otse Eesti Energialt kui ka mõnelt teiselt elektrimüüjalt, kes seda teenust osutab. Samuti võib ta müüjat vahetada.

Kuna Eesti Energia põlevkivijaamade tootmishind on saastekvoodi kiire kallinemise tõttu viimasel ajal väga kõrgeks kerkinud, loodame peagi valitsuses heaks kiita ka elektriturureformi teise osa. See tähendab, et eeloleval kütteperioodil, 1. oktoobrist 1. aprillini hüvitatakse kodutarbijatele elektri hinnast 50 eurot megavatt-tunni kohta. Seda hüvitist saavad automaatselt kõik kodutarbijad, mitte ainult universaalteenuse kasutajad.

Euroopa Liidu reeglite kohaselt tohib riik elektri hinda reguleerida üksnes ajutiselt. Seetõttu kehtestatakse universaalteenuse kohustus Eesti Energiale neljaks aastaks. See on aeg, mille jooksul loodetavasti valmivad uued tuulepargid ja lisandub piisavalt taastuvenergiat, mille tulemusel praegune elektrinappus lõppeb ja turg hakkab taas normaalselt toimima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles