Bussiettevõtetele makstava hüvitise suurus selgub kohtuasjades

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Bussiettevõte Lux Express Estonia AS pöördus 2019. aasta juulis Eesti riigi vastu kohtusse taotlusega tunnistada põhiseadusvastaseks ühistranspordiseadusega pandud kohustus vedada riigipoolset hüvitist saamata kommertsliinidel tasuta eelkooliealisi lapsi ning puudega inimesi. Pilt on illustreeriv.
Bussiettevõte Lux Express Estonia AS pöördus 2019. aasta juulis Eesti riigi vastu kohtusse taotlusega tunnistada põhiseadusvastaseks ühistranspordiseadusega pandud kohustus vedada riigipoolset hüvitist saamata kommertsliinidel tasuta eelkooliealisi lapsi ning puudega inimesi. Pilt on illustreeriv. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) kinnitusel selgub bussiettevõtetele puudega inimeste ja eelkooliealiste laste tasuta sõidu eest makstava hüvitise suurus praegu halduskohtus pooleli olevates asjades.

MKMi avalike suhete osakonna juhataja Laura Laasteri sõnul ei tühistanud Euroopa Liidu kohus otsusega ühistranspordi ettevõtjatele pandud kohustust vedada seaduses loetletud puudega inimesi ning koolieelikuid tasuta.

«Kohus ütles, et sellise sunduse panemisega kaasneb riigile ülesanne vedajale kaasnevad kulud hüvitada. Tallinna halduskohtus pooleliolevate kohtuasjade käigus selgub täpsemalt, millise tegevuse alusel ja kui palju on bussiettevõtetel õigus hüvitist saada,« märkis Laaster.

MKM analüüsib tema sõnul Euroopa Liidu kohtu otsust, selle võimalikke mõjusid ning ka ühistranspordiseaduse täiendamise vajadust. «Kindlasti on erinevate lahenduste valikul meie eesmärgiks puudega inimestele ja koolieelikutele ka edaspidi mõistlike liikumisvõimaluste tagamine,» toonitas Laaster.

Euroopa Kohus jättis 8. septembri otsusega üle kolme aasta kestnud vaidluses õiguse bussiettevõtetele. Otsuses leiti, et 20 aastat Eestis kehtinud seadus, mis kohustab neid tasuta ja ilma riigipoolse hüvitiseta vedama puudega inimesi ning koolieelikuid, on õigusvastane ja tuleb tühistada.

Bussiettevõte Lux Express Estonia AS pöördus 2019. aasta juulis Eesti riigi vastu kohtusse taotlusega tunnistada põhiseadusvastaseks ühistranspordiseadusega pandud kohustus vedada riigipoolset hüvitist saamata kommertsliinidel tasuta eelkooliealisi lapsi ning puudega inimesi. Samasisulise kaebusega pöördusid halduskohtusse veidi hiljem veel kolm Eesti bussiettevõtet - MK Autobuss AS, Estonian Lines OÜ ja Arilix OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles