GALERII ⟩ Tõrva firma avas pealinnas seente teaduskeskuse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy

Tallinna Tehnopoli vahetus läheduses avati Eesti esimene seente uurimisele pühendatud teadus- ja kompetentsikeskus Shroomwell Biotech. Tegemist on Valgamaal Tõrvas tegutseva firma Chaga OÜ märgilise sammuga, et tähtsustada Eesti rolli maailmas seentes peituvate võimaluste avastajana.

«Teadusmaailma huvi seente vastu on üüratu ja sellekohased uuringud kasvanud meeletu tempoga,» ütles Chaga OÜ tegevjuht Silver Laus. «Eestil on suur väljavaade kujuneda seente valdkonna globaalseks liidriks ja trendiloojaks. Meie teadus- ja kompetentsikeskus loob kõik eeldused, et käivitada tipptasemel laboris mahukad uuringud ja pilootprojektid,» lisas Laus.

Tema sõnul on ettevõttena juba käivitatud revolutsioon Eesti metsanduses ja tutvustatud võimalust jätkusuutlikuks metsamajanduseks chaga ehk musta pässiku kasvatusi rajades. «Uue teadus- ja kompetentsikeskuse avamine on järgmine etapp Chaga OÜ strateegilisest plaanist suurendada teaduspõhist lähenemist seente maailmale,» märkis Laus.

Shroomwell Biotechi teadus- ja kompetentsikeskuse juhi Siim Raadiku sõnul on esimene suur eesmärk avardada senist käsitlust seentest.

«Oleme harjunud teadmisega, et seened on söömiseks. Aga selline traditsiooniline mõtteviis on maailmas muutumas. Näiteks olid meditsiiniseened põlisrahvaste elu osa. Tänapäeval näeme, kuidas traditsioonilises meditsiinis kasvab seente kliiniliste uuringute maht. Shroomwell Biotechi huvi on leida uusi võimalusi inimese tervena veedetud elu pikendamiseks,» kõneles Raadik teaduskeskuse avamisel.

«Mitmed tuntud seeneliigid suudavad pakkuda kõrvaltulu metsanduse valdkonnas ning lahendada keskkonnaga seotud ökoloogilisi probleeme. Eesti esimene gurmee- ja meditsiiniseentele keskendunud teaduskeskus suurendab seente potentsiaali uurimise võimalusi, et viia Eesti tublid teadlased ja arendustööd maailmaareenile. Seened võiksid Eestist teha tervise ja metsanduse uue Skype'i,» lisas Raadik.

«Oleme käivitanud juba pilootprojektid meditsiiniseene chaga'ga sadadel hektaritel, mis teeb meist suurima seente välikasvataja. Praegu kasvatame arendustegevuseks seeni 150 ruutmeetri suurusel alal. Selle aasta lõpuks valmib Tõrvas ka Shroomwelli 1200-ruutmeetrine sisekasvatus, millega kinnistame oma positsiooni regiooni suurima meditsiiniseente kasvatajana.»

«Ettevõttena oleme tunnistajaks globaalse huvi märkimisväärsele tõusule seente kui kvaliteetse tooraine vastu,» nentis Silver Laus. «Eestil on puhta keskkonna kuvandi tõttu tugev konkurentsieelis suurriikide ees. Ühendades teaduse, tehnoloogilised võimalused ja maailmatasemel kompetentsi, on Eestil suur potentsiaal juhtida seente valdkonna arengut ja edulugu.»

Chaga OÜ, mis on eelkõige tuntud kaubamärgi Chaga Health toodetega, toob poolaasta jooksul täiendavalt turule ka lõpptarbijale suunatud gurmee- ja meditsiiniseente kaubamärgi Shroomwell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles