Taagepera mõisa kirev minevik: legendid, sanatoorium ja viinaravila

Tiit Loim
, reporter
Copy
Valgamaal Tõrva vallas asuv Taagepera loss valmis aastal 1912.
Valgamaal Tõrva vallas asuv Taagepera loss valmis aastal 1912. Foto: Arvo Meeks

Valgamaal Tõrva vallas asuv Taagepera loss tähistab tänavu 110. sünnipäeva. Mõisa ajalukku mahuvad aga enne nüüdse luksusliku hotelli avamist ka orjaaeg ja vahepealne raviasutuste periood, mil seal sai abi nii tiisikuse kui alkoholismi vastu.

Taagepera mõisa on teadaolevalt esimest korda mainitud 16. sajandil. Kui praegune lossispaa kannab nime Wagenküll, siis ehk ei pruugi kõik teada, mis nimi see selline on. Taagepera esialgset nimekuju Vaoküla on esimest korda mainitud juba aastal 1420. Rootsiaegsetel kaartidel oli kirjas Wagenkylla ja Wagenkyll, rootslased tuletasid sellest nimest Vaoküla. Saksa mõisnikud tegid nimest omakorda Wagenkülli.

Mõis on korduvalt käest kätte käinud. Arhiiviallikad näitavad, et aastal 1638 oli mõisa omanik major Wilhelm Rehbinder. Aastal 1674 müüs ta mõisa Tartumaalt Jõe mõisast pärit maanõunikule Otto von Stackelbergile. Uutelt omanikelt sai Taagepera omale nime Takelbergi või Takeper, nagu kirjas juba mõnes 18. sajandi allikas. Aastast 1840 oli nimi Takeberge mois. Alles aastal 1900 jäi pidama tänaseni kehtiv nimekuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles