Kodutarbijad jäävad gaasita viimases järjekorras

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Gaasitoru. Pilt on illustreeriv.
Gaasitoru. Pilt on illustreeriv. Foto: Elmo Riig

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut allkirjastas määruse, mis reguleerib, millises järjekorras tarbijatele tarnehäirete korral gaasivarustus tagatakse.

«Kuigi tarbimine on vähenenud ning hinnangute kohaselt saame varutud maagaasi abil veeldatud maagaasi terminali töö alustamiseni hakkama, tuleb kokku leppida põhimõtted, kuidas gaasi tarbimist vajadusel äärmuslikes oludes piirata,» rääkis Sikkut.

Tarbijagruppe on maagaasiseaduse järgi kuus. Esimesse kuuluvad kodutarbijad, teise eluruumide kütteks gaasi kasutavad soojusettevõtted, kolmandasse avariireservelektrijaam. Neljandas on ühiskonna toimimiseks vajalike teenuste osutajad, kelle tegevus sõltub gaasivarustusest, näiteks toidutootjad, põllumajandusettevõtted, gaasitanklad, haiglad ja hoolekandeasutused.

Viiendasse ja kuuendasse kuuluvad muud tarbijad. Nende puhul loeb gaasivõrgust väljalülitamise kiirus – kas võrguettevõtjal kulub tarbijani jõudmiseks ning tema gaasivarustuse katkestamiseks vähem või rohkem kui kuus tundi. Esimesel juhul on tegu viiendasse ja teisel juhul kuuendasse gruppi kuulujaga.

Kui Eesti gaasisüsteem satub hädaolukorda ehk nõudlus on suurem kui kättesaadavus, alustatakse vajadusel tarbimise piiramist viimasest grupist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles