Läti kuulutas Vene piiri ääres välja eriolukorra

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Läti-Vene piir.
Läti-Vene piir. Foto: Margus Parts

Läti kuulutas teisipäeval seoses Venemaal alustatud mobilisatsiooniga välja eriolukorra mitmes Venemaaga piirnevas omavalitsuses ja sulges ühe piiriületuspunkti.

Arvestades Vene mobilisatsiooni, mis tähendab sõja ägenemist Ukraina territooriumil, ning vajadust ennetada ohtu Läti julgeolekule, otsustas valitsus 28. septembrist 26. detsembrini välja kuulutada eriolukorra piiripunktides ja mitmes piirilähedases omavalitsuses: Alūksne, Balvi ja Ludza piirkonnas.

Valgevenest lähtuva illegaalse rände surve pärast on 11. augustist 2021 eriolukord juba välja kuulutatud Ludza, Krāslava, Augšdaugava piirkonnas ja Daugavpilsi linnas. Seda on pikendatud 10. novembrini.

Ühtlasi otsustas valitsus teisipäeval sulgeda Pedetsi piiripunkti. Piirivalvele on abiks saadetud kaitseväelased, politsei ja julgeolekuteenistus.

Peamised põhjused eriolukorra välja kuulutamiseks on täiendavate vahendite vabastamine piirivalvele ja relvajõududele, samuti võimalus kehtestada piiriületajate suhtes spetsiaalne läbiotsimise ja registreerimise protseduur.

Vene president Vladimir Putin kuulutas välja reservväelaste mobilisatsiooni, mis on toonud üle terve suurriigi kaasa meeleavaldused, sajad tuhanded Vene mehed on üritanud riigist lahkuda. Seega on võimalik, et olukord piiripunktides võib muutuda. Võimalikud on ka ebaseaduslikud piiriületuskatsed.

Eelmise nädala algusest teisipäevani keelati Lätisse sissesõit kokku 57 Venemaa kodanikul ja seaduslikult on Lätti saabunud 2474 Venemaa kodanikku, teatati siseministeeriumist. Lätist on lahkunud 2332 Venemaa kodanikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles