Sander Silm: kui kallid on küttepuud

, väikemetsaomanik ja Põlvamaa metsaühistu liige
Copy
Sander Silm
Sander Silm Foto: Aldo Luud

Vanarahvas ütleb, et kallis on see, mis käte vahel. Sel juhul on mu küttepuud väga kallid, sest on enne riita saamist käinud korduvalt mu käte vahelt läbi. Tänavu sai küttepuude kallidus aga täiesti uue tähenduse. Kes oleks võinud veel aasta tagasi arvata, et kuivi kasehalge müüakse 150 euroga ruum.

Naaber tegi kiire rehkenduse. Tal kulub kuus kaks ruumi puid ning ostes praegu kasehalge, on küttekulud 300 eurot kuus. Hakkavad juba elektrile järele jõudma.

Tegelikult pole kõik nii mustvalge. Küttepuude teemal räägivad praegu kaasa kõik – ka need, kes pole pidanud kunagi halgu kätte võtma. Ja kui lisada siia tegelased, kes üritavad hingehinna eest müüa pehkinud notte, ongi kõigil teadmine, et küttepuu on kallis.

Mina kütan nii maa- kui linnakodu juba aastakümneid oma metsa küttepuudega, mõnikord olen viinud mõne koorma ka tuttavatele. 2011. aastal puhastasin kraavikaldaid ja müüsin mõne ruumimeetri ka ära. Kuiva halu eest küsisin koos kohaleviimisega 40 eurot ruum. Toonase, 839 euro suuruse keskmise brutopalga eest oleks saanud osta seega 20 ruumi puid.

Tänavu teises kvartalis oli keskmine kuupalk Eestis 1693 eurot. Kui kümmekond aastat tagasi sai keskmise kuupalga eest 20 ruumi puid, siis ka praegu kehtib sama proportsioon, kuna turult on võimalik leida küttepuid 80 eurot ruumimeeter. Loomulikult on hinnad näiteks Harjumaal tundvalt kõrgemad, kuid seal on ka sissetulek kõrgem.

Kui lisada siia tegelased, kes üritavad hingehinna eest müüa mingeid pehkinud notte, ongi kõigil teadmine, et küttepuu on kallis.

Seega võib öelda, et 2022. aastal ei teinud mitte küttepuud olulist hinnahüpet, vaid hind tõusis õigele tasemele. Küttepuude hinnad on aastaid seisnud sisuliselt paigal, samal ajal kui keskmine palk kasvanud mühinal.

Seetõttu jäi vähemaks neid väikemetsaomanike, kes üldse küttepuudega tegeleda viitsisid. Nii juhtuski, et tänavu saabus täiuslik torm – Venemaa agressiooni tõttu hüppeliselt kasvanud energiakandjate hinnad tõmbasid endaga kaasa ka hakkepuidu hinna. Samuti mõjutas puiduturgu tarnete lõppemine Venemaalt ja Valgevenest. Saetööstused hakkasid rohkem kasutama kodumaist puitu, mis samuti tõmbas puiduhinna üles.

Tõenäoliselt näeme järgmisel aastal siiski mingit korrektsiooni, kuna metsaomanikel tasub selliste hindade juures küttepuud müüa ja seega pakkumine järgmisel aastal suureneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles