Täna alanud vaimse tervise kuu keskendub tundetarkuse arendamisele

LEPM
Copy
Depressioonis nooruk. Pilt on illustratiivne.
Depressioonis nooruk. Pilt on illustratiivne. Foto: Madis Veltman

Vaimse tervise kuud tähistatakse Maailma Terviseorganisatsiooni algatusel kõikjal maailmas ja Eestis toimub see Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsiooni VATEKi eestvedamisel.

Terve oktoobri jooksul on võimalik osaleda erinevatel tundetarkuse teemale pühendatud sündmustel, mis on kõik leitavad kodulehel: vaimsetervisekuu.ee ja suunatud erinevatele vanusegruppidele. Vaimse tervise kuu sündmused kulmineeruvad 10. oktoobril ülemaailmsel vaimse tervise päeval, kus koolinoorte e-tunni raames asuvad tundeid mõtestama president Alar Karis ja Tartu Ülikooli kaasprofessor Jaan Aru.

Tundetarkus ehk emotsionaalne intelligentsus on võimekus jälgida ja eristada iseenda ja teiste tundeid ning kasutada seda teadmist probleemide lahendamiseks, oma mõtlemise ja käitumise juhtimiseks. Vaimse tervise spetsialistide sõnul aitab oskus enda emotsioone reguleerida säilitada sisemist heaolu ka rasketes olukordades ning kaitseb depressiooniriski eest.

„Küllap on igaüks kogenud, kuidas enda või teise ülekeenud tunded muudavad keerulise olukorra veel raskemaks,“ rääkis VATEK juht Ott Oja, kelle sõnul on tundetarkus üheks heaolu aluseks ja suurepäraneabiline vaimse tervise probleemide ennetamisel.

„Oskus oma tundeid teadvustada ja juhtida aitab meil toime tulla elu loomulike väljakutsetega ning olla ka paremaks kaaslaseks oma lähedastele. Tundetargad inimesed kaitsevad ka ümberkaudsete inimeste vaimset tervist, kuna nad oskavad teisi raskel hetkel paremini toetada. Võiks öelda, et tundetark ühiskond pakub justkuivaimse tervise karjaimmuunsuse. Tundetarkuse õpetamine on paljude vaimse tervise praktikate fookuses ja seetõttu kutsun inimesi oktoobrikuus nendega tutvuma ja mõnest ka jäädavalt oma vaimse tervise tööriista tegema,“ rääkis Ott Oja.

VATEKi juhi Ott Oja sõnul peaks tundetarkuse arendamine algama juba maast madalast ja olema hariduse loomulik osa ning just seetõttu otsustas VATEK vaimse tervise päeval eelkõige noori kõnetada. „Kutsume koole üle Eesti 10. oktoobril kell 10.00 osalema president Karise ja Jaan Aru e-tunnis. Kasulik on e-tund kalapsevanematele ning igaühele leidub midagi huvitavat vaimsetervisekuu.ee veebis“ rääkis Ott Oja.

Tallinna Ülikooli sotsiaaltervishoiu professori ja VATEKi nõukogu liige Merike Sisask kutsus samuti inimesi üles vaimse tervise kuul tundetargemaks saama. „Sisemaailmas toimuvaid emotsionaalseid kõikumisi on oluliselt lihtsam mõista, kui oled teadlik mehhanismidest nende taga. Lisaks teadmistele on tundetargaks saamise juures olulised ka oskused, mis tulevad kogedes ja harjutades,“ selgitas Sisask.

Merike Sisask tõi välja viis praktilist tarkusetera, mis emotsioone reguleerida aitavad: „Oluline on oma tundeid märgata, mitte neid peita, peljata või eitada. Samuti aitab tunnetele nime andmine ja selle kõva häälega välja ütlemine. Hea on ennast tunnete konksu otsast lahti haakida ja mõista, et mina ei võrdu minu tunded. Emotsioone aitab lahustada ka tunnete aktsepteerimine ja nende kõrvalt vaatlemine, nendega liigselt samastumata. Samuti erinevate eneseabivõtete kasutamine emotsioonide maandamiseks.“

Kõik vaimsetervisekuu.ee keskkonnas pakutavad sündmused on tõenduspõhised ja VATEKi esindajate poolt eelnevalt heakskiidetud, mis tagab nende usaldusväärsuse. Enamus kuu sündmused on kättesaadavad tasuta ja keskkond täieneb pidevalt uute sündmustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles