VIDEO Vene piir seisab: põgenikud ei pääsenud Eestile tolligi lähemale (3)

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Järjekord Petseri külje all asuva Kunitšina Gora piiripunkti lähistel.
Järjekord Petseri külje all asuva Kunitšina Gora piiripunkti lähistel. Foto: Pskovskaja Gubernia/Telegram

Petseri rajooni piiripunktides juba mitu ööpäeva Eestisse pääsemist ootavad Ukraina sõjapõgenikud ei liikunud pühapäeval oma eesmärgile sammugi lähemale ning on üha jaheneva ilma meelevallas.

«Terve päev me ei liikunud sentimeetritki,» sõnas üks piiriületust ootav naine väljaandele Pskovskaja Gubernija saadetud videos. «Seal väravatele lähemal öeldakse, et meilt läks üks grupp [üle piiri], aga kui see läks, siis meie oleks pidanud ju liikuma [piiripunktile] lähemale, aga me ei ole. Meil on siin lapsed. Mitte mingit infot ei anta.»

«Me võime ainult spekuleerida «piiride aeglustumise» põhjuste üle, kuid see ei muuda vajadust aidata hädas olevaid inimesi,» teatas Venemaal opositsioonilise Jabloko partei Pihkva piirkonna esimees Lev Šlosberg oma Telegrami kanalis. «Probleem on suur, see puudutab kõiki viit kontrollpunkti Pihkva oblasti piiril Eesti ja Lätiga. Igas kontrollpunktis on sadu inimesi, sealhulgas eakad ja lapsed ning järjekorrad kestavad juba seitsmendat päeva.»

Pühapäeva õhtul ilmus ka video olukorrast Šumilkino piiripunktis.

Jabloko kogub piiril lõksus olevate sõjapõgenike abistamiseks raha ning vabatahtlikud on viinud sinna inimestele nii toitu kui riideid. Luhamaa vastas asuvasse Šumilkino piiripunkti on abi saadetud nii Pihkvast kui ka Eestist, kust piiriületajad viisid tekke ja muud vajalikku.

Ummikud Pihkva oblasti piiripunktides hakkasid kasvama eelmisel nädalal. «Ühelt poolt valdab inimesi hirmutunne Vene mobilisatsiooni tagajärgede ees ning teisalt on ka naaberriikides pikenenud piiriületuse järjekorrad ning sõjapõgenikud püüvad leida kiiremaid võimalusi Venemaalt lahkumiseks,» ütles Kagu piiripunkti juht Peter Maran reedel. «Piiri ületanud inimeste sõnul on Vene poolel olnud ooteaeg kohati koguni kuni kaks ööpäeva ja suuresti on nad seal söömata-joomata ja külmetades oma piiriületust oodanud. Meie poolel järjekorda ei ole,» kinnitas Maran.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles