GALERII ⟩ Malbe sügisilm meelitas starti üle 2500 jooksusõbra

Copy

Tartu linnamaraton tõmbas laupäeval joone alla viieosalisele maratonide sarjale. Malbe ilmaga teoks saanud sügisjooks pakkus elevust ja rõõmu nii jooksuässadele kui harrastajatele.

Pikamaajooksja Roman Fosti võttis sihikule püstitada 42-kilomeetrisel rajal uus rekord ja täitis oma eesmärgi. Võidu ja rekordi tõi talle tulemus 02:26.17. Rajarekordi jooksis välja ka nüüdseks neljakordne sügismaratoni naisvõitja Kadiliis Kuiv, tema aeg oli 02:47.16.

Kolm distantsi

Distantse oli kolm: 42, 21 ja 10 kilomeetrit. Osalema oli tulnud kokku üle 2500 jooksusõbra.

Tavapäraselt oli stardis hulk lõunaeestlasi. Kuuendaks jooksis end põhidistantsil Räpina juurtega maratoonar Revo Lumpre, mullune viienda koha omanik.

Põlvamaalt pärit Ulvi Lond jooksis pikka distantsi sellel võistlusel esimest korda, küll oli ta varem üheksa korda läbinud Tartus poolmaratoni. Kogenud jooksja aeg 03:46.17 tõi talle üldarvestuses 204., naiste arvestuses 28. koha. Ühtlasi oli ta N55 vanusegrupis kiireim naine.

Põlva spordimees Ilmar Tagel tuli ajaga 06:06.19 esikohale M80 vanusegrupis. «Mul oli üks kindel soov: saada M80 kõigi aegade teine tulemus 42-kilomeetrisel maratonil. Selle vanusegrupi rekordit ma ületada ei suuda. Oma suure eesmärgi aga täitsin,» rõõmustas ta.

Põlvalanna Eveliine Erm on osalenud paljudel linnajooksudel ning seekord läbis ta 42 kilomeetrit. «Tähistasin nende jooksudega oma 50. sünnipäeva,» märkis Erm, kes sai sedapuhku üldarvestuses 386. koha ja oli naiste arvestuses 67.

M80 klassi võit läks Põlvamaa spordihingele Ilmar Tagelile. Mees täitis ka oma eesmärgi: joosta vanuseklassi kõigi aegade teine tulemus 42-kilomeetrisel distantsil.
M80 klassi võit läks Põlvamaa spordihingele Ilmar Tagelile. Mees täitis ka oma eesmärgi: joosta vanuseklassi kõigi aegade teine tulemus 42-kilomeetrisel distantsil. Foto: Malle Elvet

Suvel jookseb, talvel suusatab

Põlvast pärit maratoonar Anneli Tühis märkis pärast stardieelseid venitusharjutusi, et jooksmas pole ta tänavu eriti käinud ja lemmikala on hoopis suusatamine. Ajaga 03:41.38 tuli ta üldarvestuses 176. kohale. Naiste seas oli ta 21., N45 grupis kolmas.

«Mulle on see juba 11. sügisjooks,» nentis enne 21-kilomeetrise jooksu starti Valgast kohale tulnud Heldi Kaares, kes töötab vallavalitsuses personalispetsialistina. «Jooksmas käin nii Valga kui Valka radadel. Läti poolel on mõnusad metsad ja head rajad. Pole küll jõudnud palju trenni teha, kuid loodan poolmaratoni läbi joosta alla kahe tunniga.» Nii läkski: ta läbis raja ajaga 01:54.18.

Tugevamate poolmaratoonarite grupis startis Valgast pärit Tarmo Hõbe, üks Rally Estonia korraldajatest. Temal kulus raja läbimiseks 01:26.03, millega mees jõudis 54. kohale.

Ilmar Tagel, Põlva spordimees

«M80 grupi rekordit 42-kilomeetrisel maratonil ma ületada ei suuda. Oma eesmärgi aga täna täitsin.»

Võrus politseinikuna töötav Consuelo Laanemäe-Räim lootis poolmaratoni läbida 1:45ga, kuid sai isegi parema tulemuse: 01:38.25.

Põnevust kruvis 21-kilomeetrise raja võidukate finiš, kus Tartus elav leedulane Deniss Šalkauskas (01:08.27) seljatas ühe sekundiga Eestis palju võite noppinud keenialase Ibrahim Mukunga.

Otepääl ekstreemspordialasid edendav Ain Fjodorov tuli ajaga 01:25.37 sel distantsil 53. kohale. «Oli üksjagu väsitav,» tunnistas ta.

Otepäälased Merilin Metsalu ja Anton Bazõlev lõpetasid poolmaratoni käsikäes. «Jõudsime maratoni eel tagasi Itaaliast, rattamaratoni EMilt. Väsimus sellest veel sees. Nautisime tänast ilma ja head rada mõõduka tempoga liikudes,» ütles Metsalu.

10 kilomeetrit jooksu või kõndi

Kõige pikem oli startijate rivi 10 kilomeetri distantsil. Võru verd Karel Hussar jõudis tulemusega 00:30.43 kolmandale poodiumiastmele. Edukas laskesuusataja ja praegune treener Indrek Tobreluts lõpetas viiendana, võrulasest orienteerumissportlane Jaagup Truu­salu kaheksandana.

Otepääl politseinikuna töötav Tiiu Kannes jõudis lõpukaare alla ajaga 00:51.58. «Jooksin täna kümnendat korda linnamaratonil, seega teenisin ära ka kuldse märgi,» nentis ta.

«Tore üritus oli, mullegi kümnes kord. Hea ilm toetas mõnusat kulgemist,» lisas Pukas elav Roman Kattai. Temalgi on nüüd värviline medal, mille said kõigist viiest maratonialast osa võtnud spordisõbrad.

Oli ka neid, kes nautisid raja läbimist kõndides. «Võtsime 10-kilomeetrist kõndi koos spordifännist koolivenna Tõnu Pulleritsuga mõnuga,» kinnitas Valgast pärit ajalooprofessor Tiit Rosenberg. «Suurepärane ilm oli ja lahe oli käies juttu vesta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles