Elektrienergia hinna tõus kergitab ka võrgutasu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm
Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm Foto: Urmas Luik

Konkurentsiamet kinnitas Elektrilevi uue võrgutasu, mis tõuseb 1. jaanuarist 2023 elektri märkimisväärse kallinemise tõttu keskmiselt 13 protsenti. Tasu tõus aitab katta kaoelektri hinnatõusu ning tagab, et firmal on võimalik jätkata võrgu töökindluse ja mikrotootmise võimekuse investeeringutega üle Eesti.

«Elektrilevi on üks suuremaid elektri kasutajaid Eestis ja vajab energiat võrgus ülekandmisel tekkiva füüsikalise kao katteks ning võrgu toimimise tagamiseks. Augustis oli ettevõte 3,4 miljoni euroga kahjumis. Et saaksime tagada elektrivarustuse ja olla ka kriisiolukordadeks hästi valmistunud, peame pidevalt võrgutugevdustesse investeerima. Kahjumiga pole see paraku kuidagi võimalik,» põhjendas Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm tõusu põhjust.

«2023. aastal on meil plaanis muuta töökindlamaks umbes tuhat kilomeetrit elektrivõrku. Lisaks on valitsus riigieelarve strateegias otsustanud Elektrilevile eraldada 49 miljonit eurot, mille suuname väiksemate tootmisseadmete võrguga liitumise kiirendamiseks ja liitumishinna alandamiseks. Valitsuse otsus näitab, et oleme õigel teel,» lisas Härm.

Sel aastal investeerib ettevõte elektrivarustuse järjepidevuse tagamiseks ligikaudu sada miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles