Võrumaa aasta õppija on töötanud mitmes ametis

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Konkursi laureaadid on Margus Timmo (vasakul) juhitav MTÜ Setomaa Liit, Võru lasteaed Päkapikk (juhataja Merike Urm) ja Jüri Kiidron. Pildilt puudub Martti Kivi.
Konkursi laureaadid on Margus Timmo (vasakul) juhitav MTÜ Setomaa Liit, Võru lasteaed Päkapikk (juhataja Merike Urm) ja Jüri Kiidron. Pildilt puudub Martti Kivi. Foto: Võrumaa arenduskeskus

Üle-eestiline täiskasvanud õppija nädal kestab tänavu 12.–23. oktoobrini. Võru maakonna täiskasvanuhariduse tänuüritus sai aga Rõuge rahvamajas juba teoks. Traditsiooniliselt tunnustati täiskasvanuhariduse konkursi võitjaid neljas kategoorias: aasta õppija, koolitaja, õpitegu ja õppijasõbralik tööandja.

Maakonnas esitati konkursile 27 kandidaati. «On oluline, et teadvustaksime õppimist ja enesetäiendamist kogu elu jooksul,» ütles Võrumaa täiskasvanuhariduse koordinaator Kertu Pehlak. «See on ühiskonna ja isiksuse arengu eeldus, et toime tulla kiiresti muutuvas maailmas.»

Aasta õppija Jüri Kiidron on hea näide, kuidas sihikindlus viib edasi ning õppimine on elu ja arengu loomulik osa. Kiidron on töötanud lasteaia direktori, sotsiaalpedagoogi ja kutseõpetajana. Samuti toimetab ta Kaitseliidu ridades, sealhulgas noorteinstruktorina. Muheda oleku, rahulikkuse ja hea huumoriga on Kiidron eeskuju noortele ning hinnatud kaaslane kolleegidele.

Aasta õpiteo tiitel läks koolikokkade koolitamisele. MTÜ Setomaa Liit esitas mitmesuguseid projekte kohaliku ning tervisliku toidu ja tooraine suuremaks kasutamiseks eelkõige koolides ja lasteaedades. Tarkusi jagati koolide kokkadele, korraldati osapoolte infoseminare ja ka ühiskokkamisi laste ja nende vanematega. Aidati taastada koolide aiad ja rajada istutuskaste – ikka selleks, et haridusasutused ise saaksid endale toiduks sobilikku toorainet loodust säästvalt kasvatada. Tänu Setomaa Liidu ettevõtmistele on Võrumaa viis omavalitsust sõlminud kokkuleppe saavutada 2024. aastaks omavalitsuste haridusasutustes mahetooraine kasutamine pakutavas toidus vähemalt 20 protsendi ulatuses.

Martti Kivi pälvis aasta koolitaja tiitli. Ta on väga asjatundlik ja motiveeritud koolitaja, kes teeb kõik, et õppijad saaksid väga hea ettevalmistuse kutseeksamiteks ning erialaseks tööks. Kivi juhendab kõiki õppijaid nii individuaalselt kui grupis, valides sobiva tempo ning arenguks vajalikud õppemeetodid. Ta loob õppimiseks toetava keskkonna, kus järgitakse töö- ja terviseohutuse ning keskkonnanõudeid.

Võru lasteaed Päkapikk kuulutati aasta õppijasõbralikuks tööandjaks, kuna seal on õppimist ja enesetäiendamist soosiv õhkkond. Kollektiivi sisseelamise hõlbustamiseks on asutuses sisse seatud «Uue töötaja käsiraamat», milles lepitakse kokku, kellelt abi küsida. Lisaks organiseerib lasteaed täiendõpet ja toetab personali haridustaseme tõstmisel. Näiteks viimastel aastatel on seal viis abiõpetajat end koolitanud õpetajaks. Õpetajatel on omavaheline õpiring, kus käiakse kogemusi vahetamas ja üksteiselt õppimas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles