Jaanika Elias: sügisel on heal sõnal eriline kaal

Jaanika Elias
, reporter
Copy
Jaanika Elias.
Jaanika Elias. Foto: Ragnar Peets

Sügisene aeg muudab inimesed kuidagi mõtlikumaks. Suvine soojus on kadunud ja järjest enam veedetakse väärtuslikke hetki kodus oma perekonna seltsis. Suvel olid väljasõidud ja peod, nüüd ollakse pigem paiksed.

Ja see tähendab sedagi, et oma lähedastele jääb enam aega, kuna ilmad sobivad just selleks, et kodus toimetada ja mõnuleda. Paljudel jääb rohkem aega oma meelistegevusteks – olgu see lugemine, kirjutamine, kudumine, söögitegemine või midagi viiendat.

Üks sõber mainis hiljuti, et sügisel hakkab ta oma perekonda ja lähedasi rohkem hindama, sest siis on südames mingi üldine nukrus sees. Usun, et tal on täiesti õigus, sest ka mina ise tunnen, et tahan nüüdsel hämaral ajal rohkem oma lähedastega aega veeta. Mitte et ma enne seda ei oleks tahtnud, kuid sügisel tunnen eriti, et mu pere on mulle väga oluline. Õhtused jutuajamised abikaasa ja kolmeaastase lapsega muudavad muidu sombused päevad palju kaunimaks. Ja nukrus ongi läinud!

Kuigi vaimsele tervisele tuleks kogu aeg mõelda, kinnitavad psühholoogid ja psühhiaatrid, et just sügisel tuleks sellele tavalisest veel rohkem tähelepanu pöörata. Inimesed kipuvad siis endasse sulguma ja ka muremõtted tulevad kergemini pähe. Praeguses maailmas, kus me ei tea, mida teevad kütte ja elektri hinnad talvel ning ka üldist hirmu on palju, on ainus asi, mis meile natukenegi elurõõmu juurde annab, võimalus olla koos kõige kallimate inimestega.

Ka üksinda elavaid eakamaid sugulasi tuleks meeles pidada ja neile külla minna või vähemalt helistada. Kuigi vanem põlvkond ei kipu tihtipeale välja näitama, et nad kedagi enda ümber vajavad, igatsevad sügaval südames nemadki vestluskaaslast. Nagu me kõik.

Kuigi vaimsele tervisele tuleks kogu aeg mõelda, kinnitavad psühholoogid ja psühhiaatrid, et just sügisel tuleks sellele tavalisest veel rohkem tähelepanu pöörata.

Öeldakse, et eestlane on kinnine ja teistele kiitust eriti ei jaga. Eeldame, et küllap teine teab niikuinii, mis temas kiiduväärset on. Üks hea sõna või tegu võib meile endile tunda tühine, kuid komplimendi saaja tuju muutub kohe oluliselt paremaks. Minul on küll niimoodi olnud.

Tegelikult saame teiste heaks palju ära teha. Anda neile oma aega, häid sõnu ja kas või lihtsalt neid ära kuulata. Eriti praegusel ajal, mil päikest on nii vähe ja masendus kerge tekkima, saame oma päeva helgemaks muuta ainuüksi teistele olemas olemisega. Siis on meil endil hea olla ja meie lähedastel samuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles