Põlva vallas seisab olude sunnil ees koolireform

Mati Määrits
, reporter
Copy
Külavanematega kohtunud Põlva vallavanema Martti Rõigase (vasakult teine) tõdemusel pole ümberkorraldustest koolivõrgus pääsu. Kaasa mõtlevad Andres Vijar ja Ülo Plakso ning vallavalitsuse keskkonnaspetsialist Birgit Purga.
Külavanematega kohtunud Põlva vallavanema Martti Rõigase (vasakult teine) tõdemusel pole ümberkorraldustest koolivõrgus pääsu. Kaasa mõtlevad Andres Vijar ja Ülo Plakso ning vallavalitsuse keskkonnaspetsialist Birgit Purga. Foto: Mati Määrits

Põlva vallal tuleb ette võtta koolireform, sest kohustus tõsta õpetajate palka nullib kavandatud investeeringud ja nii tuleb otsida kokkuhoiuvõimalusi.

Põlva vallavanema Martti Rõigase sõnutsi tõstis riik küll õpetajate palka, rahastuse aga tagab õpilaste arvu järgi: ühe õpetaja palk on arvestatud umbes 15 õpilase kohta. Kauksi koolis on vaid 25, Ahjal 46 ning Tilsis 63 õpilast. Omavalitsuse ülal peetavatatest koolidest tulevad omadega välja Mooste, Vastse-Kuuste ja Põlva kool, kus on vastavalt 110, 95 ja 837 õpilast. «Kauksi koolis on kolm klassi ja needki on liitklassid: 1.–3., 4.–6. ning 7.–9,» sõnas vallajuht.

Lapsi keskusse kokku tuua ei ole vallavanema tõdemusel võimalik, sest Põlva koolis ei jätku ruumi. «Kui aga kaks kooli liita, saaksime normaalsed klassikomplektid. Näiteks oleksid ühes majas algklassid ja teises vanemad lapsed. Rikas Soome riik on haridusreformi teinud, mille järel nad viivad ja toovad lapsi nii bussi kui taksoga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles