Põlvamaa lühiuudised

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Vello Lasmanil on diagnoositud neeruvähk.
Vello Lasmanil on diagnoositud neeruvähk. Foto: Mati Määrits

Põlvas elav vanaisa saab abi vähiravifondilt

Vähiravifond «Kingitud elu» on asunud toetama Põlvas elavat 74-aastast vanahärrat Vello Lasmani, kellel on diagnoositud neeruvähk.

Mees sai hiljuti mitmekordseks vanaisaks. Kogu pere igatseb, et vanaisa tervis veel kestaks ning fondi annetajad teevad selle stsenaariumi võimalikuks.

2010. aastal avastati Lasmanil perearsti visiidil neerust «üks väike tükk». Uuringutel selgus, et asi on paha ja mees saadeti operatsioonile, mis õnnestus. Ta viibis mõnda aega haiguslehel ja suundus siis tagasi tööle. Pensionile minekuni jäi vaid mõni kuu. Pensionile suundudes hooldas ta mõne aasta kodus oma voodihaiget ema.

2021. aastal jäi aga Lasman ootamatult jalutuks: selgus, et vähi metastaas on roninud seljalüli vahele ja närvid kokku surunud. Mees sai kiiritus- ja keemia­ravi, millest oli abi. Varsti sai ta taas liikuda. Ent haigus ei andnud alla. Sel kevadel võeti mehe kopsust välja mitu liitrit kasvajast tingitud vedelikku ja paigaldati sinna dreen.

«Mis ma enda elu pikendamisest arvan?» mõtiskleb Vello. «Arutasin lastega seda teemat ja nemad ei taha mul veel lasta minna. Kristlasena andsin oma palves Jumalale teada, et kui «Kingitud elu» mulle veel ravi võimaldab, siis võtan vastu. Kui ei, olen valmis oma päriskoju minema.» LEPM

Veel saab esitada aasta küla kandidaate

Käimas on MTÜ Liikumine Põlvamaa Kodukant korraldatav avalik konkurss Põlvamaa aasta küla valimiseks. Võitja esindab 2023. aastal maakonda üle-eestilisel aasta küla konkursil.

Tiitel antakse ühele külale, külade piirkonnale või alevikule, mis on saavutanud märkimisväärseid tulemusi külaelu arendamisel.

Konkursil osalemiseks tuleb täita ankeet hiljemalt neljapäevaks. See on leitav Taevaskoja küla kodulehelt. LEPM

Amet pani loomad oksjonile

Keskkonnaamet võõrandab avalikul elektroonilisel enampakkumisel ameti valduses olevad 122 veist ja 13 lammast. Loomadel tuli aastatel 2006–2010 suurendada Natura aladel hoolduses olevate niiduelupaikade pindala ja see eesmärk on nüüd täidetud.

Põlva maakonnas on võõrandatavaid kariloomi 19, Valga maakonnas 20 ja Võrumaal seitse, täpsustas keskkonnaameti avalike suhete peaspetsialist Indrek Hirs.

Seni olid ametile kuuluvad kariloomad talunike käsutuses. Talunikud said endale loomade järglased ning suurendasid sellega enda kasutuses olevat karja. See omakorda võimaldas hooldusesse võtta uusi pärandkooslusi. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles