Kanepi Uim meelitas kohale ka välismaalasi

Copy
Seekordsest Jõksi järve ujumisüritusest Kanepi Uim võttis osa 19 talisuplejat.
Seekordsest Jõksi järve ujumisüritusest Kanepi Uim võttis osa 19 talisuplejat. Foto: Malle Elvet

Põlvamaal Kanepis Jõksi järves leidis taas aset intrigeeriva nimega ujumismatk Kanepi Uim.

Soe sombune sügispäev meelitas Kevvai puhketalu ujumissillale 19 harrastajat. Nende seas oli nii kogenud kui ka algajaid taliujujaid.

Lisaks ürituse korraldanud tartlastele oli osalejaid Põlvamaalt, Võrust, Otepäält, Tallinnast, Türilt ja välisriikidestki.

Vesi alla kümne kraadi

Jõksi järve veetemperatuur oli 9,2 kraadi. Kuna Kanepi Uim pole võistlus, sai igaüks retke pikkuse ja tempo valida ise. Enamik läbis järves edasi-tagasi kroolides või konna ujudes, oranž ujumispoi küljes, kokku umbes 700 meetrit. Pärast ootas ees kuumaks köetud saun, kus mitmes keeles emotsioone jagati.

«Olen Eestis elanud pisut üle aasta ja töötan Tallinnas Nordea pangas,» tutvustas end eesti keeles Kesk-Ameerikast Nebraskast pärit Sarah Epping. «Mu mees on eestlane. Hakkasin koos Taneliga Pirital külmas vees ujumas käima eelmise aasta lõpus. See on vahva.» Kanepisse jõudis paar mehe ema soovitusel, kes olla väga kiitnud Põlvamaa loodust ja järvederohkust.

«Ise olen siin esimest korda,» nentis ameeriklanna. «Tulime Tartust ratastega, sõit kestis ligi neli tundi.» Sedapuhku nad üle järve ujuda ei söandanud, kuid vupsasid saunaskäigu järel veel mitu korda karastavasse vette.

Jõksi järve veetemperatuur oli pühapäeval pluss 9,2 kraadi. Kuna Kanepi Uim pole võistlus, sai igaüks oma retke pikkuse ja tempo valida ise.

Inglismaalt Bristolist nelja aasta eest Tartusse elama tulnud Charlotte Biszewski rääkis, et käib koos ukrainlanna Marinaga Emajões taliujumas juba teist aastat ja tuli nüüd oma sõbrannaga ka Kanepisse. «Loodus on Eestis nii ilus,» kiitis inglanna särasilmi ja tundis rõõmu eestlaste saunakombestikust.

«Olen Valgjärvelt pärit ja Kanepi keskkoolis õppimise ajal palju Jõksi järves ujunud. Tulen siia alati hea meelega,» sõnas Margit Kõiv. «Eriti mõnus on sauna järel väiksemaid ringe ujuda,» lisas naine, kes oli tamme- ja kaseokstest ning nõgestest saunavihagi kokku seadnud.

Kanepi vallas Savernas elav taliujuja Tiit Linde aga märkis muheledes, et eks temal oli vist kõige lühem tee Jõksi järve äärde tulla.

Suurvõistlus tulekul

Kohal olid ka otepäälased Merilin Metsalu ja Anton Bazõlev. Nende õlul on detsembri alguses Tallinnas toimuva rahvusvahelise taliujumisliidu IWSA (International Winter Swimming Assotiation) karikasarja avaetapi ja Eesti taliujumise meistrivõistluste korraldus.

Kanepi Uim sai teoks kuuendat korda. 19 osaleja seas oli 11 meest ja kaheksa naist, neist kolm välismaalannat. Kaks kamraadi olid ametis ujujate turvamise ja suupistelaua sättimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles