Vabariigi pillimehed lähevad tuurile

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Martin Arak
Martin Arak Foto: Eesti Pärimusmuusika keskus

Kaks vabariigi pillimeheks valitud muusikut – 2018. aastal ajaloo esimesena tiitliga pärjatud Juhan Uppin ning 2020. aastal selle saanud Martin Arak – sõidavad kontserdituurile, mis hõlmab kõiki Eesti maakondi. Tuur kestab homsest 19. novembrini.

«Soolopillimäng on oluline osa kultuurist ning vabariigi pillimehe tiitliga tunnustatud muusikud on justkui pärimusmuusika valdkonna eestkõnelejad, kellega kohtumist oodatakse igas rahvamajas,» lausus Eesti pärimusmuusika keskuse juhataja Tarmo Noormaa.

Juhan Uppiniga käib enamasti kaasas lõõtspill, samas on Uppin taltsutanud ka päkarauakandle ning uurinud põhjalikumalt selle ajalugu ja mänguviise. Ta on üks säravamaid traditsioonilise mängustiili valdajaid ja ka nende rahvapillide repertuaari ja mängutehnika avardajaid. Lisaks lõõtsa- ja kandlemängule veab ta eest laulu- ja tantsupeo juurde kuuluvat rahvamuusikapidu ning töötab õppejõuna Eesti muusika- ja teatriakadeemias. Ta on üllitanud mitu albumit ning samuti leiab teda ansamblite Tuulelõõtsutajad ja Rüüt ridadest.

Hiljuti sai Uppinist esimene doktorikraadiga rahvapillimängija ja -uurija. Oma väitekirja «Teppo-tüüpi lõõtspilli traditsioonilise mängustiili kujunemine 20. sajandil ja traditsiooniteadliku esituspraktika loomine» tutvustab ta kui rahvapillialast stiilikäsitlust ja etnomusikoloogilist loovuurimust, mis on kirjutatud eesti pillimehe vaatevinklist.

2020. aastal vabariigi pillimehe tiitli võitnud Rõuge kandi meest Martin Arakut tuntakse ka Kandle Ossi nime all, kelle armastatud hobiks on saanud tema esiisade kombel rahvakandle mängimine. Kolmandat põlve pärimusmuusik võlub karismaatilise oleku ning nobeda sõrmejooksuga ning häälepaelad lööb ta valla nii, et kilomeetri raadiuses kõik kaasa laulda soovivad. Tema fassaadi taga peitub aga kahe tütre isa õrn hing ja soe süda.

Lõuna-Eesti kontserdid toimuvad Mooste folgikojas 26. oktoobril, Nõuni kultuurimajas 27. oktoobril ja Rõuge Rahvamajas 28. oktoobril.

30. oktoobrini saab aga registreeruda kolmandale vabariigi pillimehe konkursile, mis toimub Viljandi Pärimusmuusika Aidas 25. novembril. Võitja soolokontserti saab kuulda Viljandi pärimusmuusika festivalil ning üle-eestilisel kontserdituuril 2024. aasta sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles