Rahvamajad avavad oma uksed

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Kai Kannistu
Kai Kannistu Foto: Marko Saarm

Eesti rahvamajade ühingu eestvedamisel leiab sel nädalavahetusel aset Eestimaa rahvamaja päev «Kultuur. Haridus. Kogukond». Tähelepanu keskmesse tõstetakse rahvamaja kui rahvusliku identiteedi hoidja ja elukestvat õppimist võimaldav koht.

Sündmusega on liitunud 117 rahvamaja üle Eesti. Neist üheksa asub Võrumaal, kuus Põlva- ja neli Valgamaal.

Võrumaal on osalemas Värska ja Antsla kultuurikeskus, Haanja, Ruusmäe, Vastseliina ja Tsooru rahvamaja, Võru kultuurimaja Kannel, Obinitsa külakeskus ja Orava kultuurimaja.

Põlvamaalt on liitunud Vastse-Kuuste ja Mooste kultuurimaja, Põlgaste raamatukogu-külakeskus, Vana-Koiola rahvamaja, Põlva kultuurikeskus ja Kanepi seltsimaja.

Valgamaalt osalevad Riidaja, Lüllemäe ja Sangaste kultuurimaja ning Hargla maakultuurimaja.

Enamikus paikades leiab päev aset laupäeval. See algab ja lõpeb kogukonnale olulisel ajal. Tegevused on väga eriilmelised, näiteks kultuurikohvikud, kontserdid, treeningud, koosolekud, peod, talgud, konverentsid, näitused ja õpitoad.

«Rahvamajadele pühendatud päevaga liidame veelgi enam kogukondi, teadvustame ja tutvustame rahvamajades pakutavaid kultuuri tarbimise ning selles osalemise võimalusi,» sõnas Eesti rahvamajade ühingu juhatuse esimees Ülle Välimäe. «Neis kogukonna kohtumispaikades hoitakse elavana ja arendatakse edasi kohalikku kultuurielu. See omakorda aitab omavalitsusel täita üht tähtsamat ülesannet: kasvatada kodukohatunnet, kaitsta ja arendada kohalikku identiteeti.»

Päeva projektijuhi Kai Kannistu sõnul on rahvamajades kõikidel võimalus end loominguliselt väljendada, kunstiliselt teostada, oma loomingut teistega jagada. «Ühised huvid ja eesmärgid seovad eri eluvaldkondades leiba teenivad inimesed ühtseks loominguliseks kollektiiviks. Vahetatakse ideid ja energiat ning sünnivad uued paikkondlikud vaimse kultuuri väärtused, millel oluline roll omavalitsuse mainekujunduses.»

Veebi vahendusel leiab aset ka ümarlaud. Jututeema on «Rahvamaja – paigavaimu kandja ja elukestva õppimise ruum», vestlust juhib Reet Suurkask. Arutelu saab jälgida rahvamajade ühingu Facebooki-lehel.

Tuleva aasta oktoobris leiab kava kohaselt aset lausa Eestimaa rahvamaja nädal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles