Leiti 14 sanktsioonide eiramise juhtumit

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Koidula piiripunkt.
Koidula piiripunkt. Foto: Margus Ansu

Viimaste nädalate jooksul on maksu- ja tolliamet (MTA) avastanud Luhamaa, Koidula ja Narva tollipunktides juhtumeid, kus on põhjust kahtlustada, et kaubavedajad esitavad Venemaa-vastaste piirangute vältimiseks võltsitud veo- ja tollidokumente.

MTA suhtub sanktsioonide rakendamisse äärmise tähelepanelikkusega ning tollile valeandmete esitamine toob kaasa karistuse.

«Augusti ja septembri jooksul on piiripunktides maksu- ja tolliameti luubi alla sattunud 14 juhtumit, kus üritati varjata Venemaalt pärit ettevõtte tegevust, Venemaal asuvat lõplikku kaubasaajat või loodeti tolli tähelepanematusele, esitades võltsitud dokumente. Toll rakendab sanktsioone äärmise tähelepanelikkusega ja mainitud kaubad Eestist välja ei pääsenud,» ütles maksu- ja tolliameti välispiiri valdkonna juht Ants Kutti.

Võltsingu kahtlusi on ette tulnud erisugustes kaubakategooriates: terasest tooted, 3D-printeriaine, soojusülekande keemiline element vedeliku kujul, kasutatud riided, kahel juhul galvaniseerimisseadmed. Juhtumeid ühendab aga tolliinspektoritel tekkinud kahtlus esitatud dokumentide ehtsuse suhtes. Mõne juhtumi puhul on tollikontrolli käigus avastatud ka hoopis teised dokumendid veo pärisandmetega.

MTA kontrollib kauba piiriületusel alati esitatud dokumente, kahtluste korral ka kaupa. Rikkumiste avastamisele järgneb üldjuhul süüteomenetlus. Karistatav pole mitte ainult dokumentide võltsimine ja võltsitud dokumentide kasutamine, vaid ka tollile valede andmete esitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles