Politseikoer leidis autokraavist arvatava autovarga

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Toyota Land Cruiser jäeti metsa.
Toyota Land Cruiser jäeti metsa. Foto: Jürgen Puistaja

Ööl vastu kolmapäeva käivitas politsei Viljandimaal operatsiooni tabamaks autovarast või autovargaid, kes ärandasid öösel kümmekond minutit enne kella kahte Viljandist Toyota maasturi ning sellega politseinike eest metsa põgenesid.

Kolmapäeva õhtul kella 19 ajal õnnestus politseil ulatusliku ja keeruka maastikuotsingu käigus tabada sõidukivarguses kahtlustatav mees. «Tegu on Leedu kodaniku, 36-aastase mehega, kes varjas end politsei eest Viljandimaal Õisu lähistel teekraavis, kuniks politseikoer ta sealt leidis. Mees peeti kinni ning viidi menetlustoiminguteks jaoskonda,» ütles politseioperatsiooni juht Kristjan Tommingas.

Hinnalise sõiduauto vargusteatele reageerisid nii kohalikud kui kaugemad patrullid. Muu hulgas paluti abi kohalikelt, kellelt laekus vihjeid, mida ka kontrolliti.

Kurjategija kinnipidamiseks läbi otsitud maa-ala oli suur, mitmete külade ja metsamassiivide ülene, kus maastik väga raske, kohati praktiliselt läbimatu. Mahukale maastikuotsingule oli kaasatud kriminaalpolitsei, kiirreageerijad droonidega, koerajuhid teenistuskoertega ning politsei- ja piirivalveameti lennusalga kopterimeeskond, kes seiras otsinguala kopteriga ning oli otsingumeeskonnale silmadeks ja teejuhiks kõrgustes.

Lõuna ringkonnaprokuröri Mari Kartau sõnul taotleb prokuratuur kuriteos kahtlustatava vahistamist.

«Politsei tegi kahtlustatava otsimisel suurepärast tööd, mille tulemusel õnnestus ta eile õhtul ka tabada. Leedu autovaraste tegevuse uurimisel annab iga läbimurre uut infot kuritegeliku ühenduse tegevuse kohta, mistõttu on iga kahtlustatava tabamine oluline. Prokuratuur taotleb kohtult tema vahistamist, sest vabadusse jäädes lahkuks ta suure tõenäosusega riigist ja jätkaks kuritegude toimepanemist,» ütles Kartau.

Ta lisas, et lisavarustus, mille sõiduki omanik sellele paigaldanud oli, tegi auto leidmise ja kahtlustatava tabamise oluliselt lihtsamaks.

«Tänu autole paigaldatud GPS-seadmele sai politsei infot auto asukoha kohta ja ühel hetkel õnnestus kannatanul distantsilt auto mootor välja suretada,» rääkis prokurör. «Soovitame võimalusel kõikidel sellised abivahendid kasutusele võtta või vähemasti uurida, kuidas seda enda sõiduki puhul teha saaks. Praegu on kõige ohustatumad just Toyota Land Cruiserid ja Lexuse maasturid, aga valvsust ei tasu kaotada ka teiste markide omanikel, sest kõik uuemad autod on tänapäeval piisavalt väärtuslikud, et kurjategijatele võimaluse tekkimisel huvi pakkuda.»

Võimalusel tasub autoomanikel ööseks oma uuem sõiduk vanemaga kinni parkida, lukustada väravad, paigaldada autole lisaturvavarustust, kodule liikumisanduritega kaameraid ja valgusteid ning uurida ka auto edasimüüjalt sõiduki kaitsmiseks lisavõimalusi.

Viimase kuu jooksul on Lõuna prefektuuri tööpiirkonnas toime pandud mitu sõidukivargust. Neist üks leidis aset ööl vastu 10. oktoobrit Võrus Kalevi tänaval. Seal langes varguse ohvriks musta värvi Toyota Land Cruser, mille väljalaskeaasta oli 2018.

«Ka selle juhtumi osas kahtlustatakse, et asjaga on seotud leedukad. Kriminaalmenetluse käigus kogutakse tõendeid, et selgitada välja, kes võivad olla auto vargusega seotud,» ütles Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kauri Sinkevicius.

Midagi täpsemalt ei ole tema sõnul praegu Võrus aset leidnud sõidukivarguse kohta võimalik öelda, kuna uurimine käib. «Iga juhtum, kui me mõne kahtlustatava kinni peame, annab meile täiendavat infot, kuidas kahtlustatavad toimetavad ning kuidas sellest lähtuvalt edasist tööd planeerida,» lisas ta.

Varguse eest võib kohus karistada kuni 5-aastase vangistusega, kuritegelikku ühendusse kuulumise eeskuni 12-aastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles