Turvafirma hoiatab vingugaasi eest, mis liigub esmalt lae alla

LEPM
Copy
Foto: G4S

Turvafirma G4S tuletab meelde, et vingugaasiandurit paigaldades tuleb arvestada sellega, et põlemisel vabanev süsinikoksiid on esmalt soe, õhust kergem ja liigub lae alla.

"Kuna vingugaas tekib põlemisprotsessi käigus, on see ümbritsevast õhust kuumem ja veidi kergem, mistõttu liigub esialgu üles lae poole. Jahtudes hakkab ta segunema ümbritseva õhuga ja jääb õhku kihiti hõljuma," ütles Tuleohutuspaigaldiste Hooldajate Keskliidu tegevjuht Margus Oberschneider.

Samas on vingugaasi levimisel ruumis palju muutujaid. Suurbritannia Hulli ülikooli keemiaprofessoril Mark Lorchil valmis hiljuti põhjalik ülevaate, milles ta märkis, et süsinikmonooksiid ehk vingugaas tekib siis, kui kütust ei põletata õigesti.

"See juhtub sageli siis, kui puidu- ja söetuli jäetakse hõõguma või bensiini-, gaasi- ja petrooleumiseadmeid – näiteks boilereid – ei hooldata korralikult," selgitas Lorch.

Siiski ei saa eeskujulikule kütteseadme kasutamisele, hooldamisele ega oma kütmisoskustele lootma jääda. Kui vingugaas tuppa imbub, siis on ta ka surmav. Päästeameti andmetel sõltub vingugaasiandurile sobivaim koht nii kütteseadme tüübist, ruumide planeeringust, ventilatsioonisüsteemist, inimeste tavapärasest paiknemisest ruumides kui ka ümbritsevast keskkonnast.

Sama kinnitas Oberschneider, kelle sõnul tuleb anduri paigaldamisel lähtuda eelkõige kasutusjuhendist, sest ainult nii saab olla kindel, et seade töötab ja annab ohust õigel ajal märku.

"Üks vingugaasiandur on mõeldud kasutamiseks ühes ruumis, kuna seade näitab vaid anduri juures levivat CO taset," rõhutas Oberschneider.

Kui vingugaasi võib tekkida teisteski ruumides, siis tuleks ka sinna andurid paigaldada.

"Suurema kaitse saavutamiseks soovitatakse paigaldada vingugaasiandur mitmekorruselise elamu igale korrusele," rääkis Oberschneider. "Kui kodus on vaid üks andur, siis peab tagama, et häiret oleks kuulda ka teistesse tubadesse."

Näiteks võib suletud uks takistada magaja ärkamist häiresignaali peale.

"Et olla täiesti kindel, et te olete kaitstud, soovitame valida nutika anduri, mis edastaks reageerijatele signaali, sest kui korraga tekib palju vingugaasi, siis võib teie enesetunne muutuda kiiresti halvaks ja võite kaotada teadvuse,“ lisas G4S-i kommunikatsioonijuht Maxim Tuul.

Kütte- või gaasiseadmega ruumis peab olema tagatud hea õhuvahetus. Vajaliku õhu juurdevoolu tagamiseks paigaldatakse tahkekütusel töötava kütteseadmega ruumi välisseina värskeõhuklapp.

Lisaks tuletas Oberschneider meelde, et vingugaasi tekke vältimiseks ei tohi ahjusiibrit liiga vara kinni panna. Õige sulgemise aeg on siis, kui söed enam ei hõõgu ja on kattunud musta kihiga.

Põhifaktidena tuleks meeles pidada, et vingugaas on õhust kergem ja liigub esialgu üles lae poole, vingugaasiandur on kohustuslik kõigis tahkeküttega kodudes ja ainult õigesti paigaldatud andur võib päästa vingumürgistusest, paigaldusel tuleb aga lähtuda seadme kasutusjuhendist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles