Eestis läheb toitu raisku enam kui lõunanaabritel

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats
Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats Foto: Erakogu

Keskmine Eesti pere viskab igal aastal ära 330 euro väärtuses toitu, selgub hiljutisest uuringust. Lastega peredes on raisatud summa veelgi suurem – 438 eurot aastas. Enam kui kolme liikmega pered viskavad igal aastal ära keskmiselt 504 euro väärtuses toitu.

Lätis viskavad pered aastas keskmiselt ära 336 ja Leedus koguni 383 euro väärtuses toitu. Ka seal on toidukadu suurem lastega ja enam kui kolmeliikmelistes peredes.

​​56% Eesti perede igakuine toidu eelarve on kuni 400 eurot, ülejäänutel rohkemgi. Suuremad on kulutused toidule lastega peredes, kõrgema sissetulekuga leibkondades ja enam kui kolme liikmega peredes.

«Pea kaks kolmandikku vastanutest tunnistab, et peab toiduraiskamise vähendamist oluliseks, aga tegelikult selleni ei jõuta,» sõnas Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats. «Keskmine pere viskab igas kuus ära 27,5 euro väärtuses toitu. Praegusel ajal on aga iga kokkuhoitud euro olulisem kui kunagi varem. Toidukao arvelt raha säästa oleks kindlasti üks lihtsamaid viise hoida pere eelarve kontrolli all. Kui eelarve polegi probleem, tasub mõelda sedapidi, et selle raha eest saab juba kolmeliikmeline pere näiteks kinno minna.»

Umbes kolmveerand äravisatavast söögikraamist on poolfabrikaadid ja pakendatud toidud, ülejäänu moodustavad puu- ja köögiviljad, leiva- ja saiatooted, liha ning piimasaadused. Viis protsenti igast supilaarist ning neli protsenti kodus valmistatud köögiviljaroast ja pudrust rändab prügikasti.

Toidu ära viskamise peamine põhjus on selle riknemine. Uuringute kohaselt saavad pered toidu raiskamist vähendada oma tarbimis- ja kokkamisharjumusi muutes. Näiteks tuleks jälgida juba kaupluses toodete realiseerimisaegu, vähendada kokkamisel tekkivaid ülejääke ning tõsta pereliikmetele sobivas suuruses portsjoneid, mis ka ära süüakse.

Üle maailma läheb umbes 14% toodetavast toidust kaduma tootmisahelas – saagi korjamise ja jaekaupluse vahel. Raisku läheb aga 17% globaalsest toidutoodangust: peredes 11%, toitlustusettevõtetes 5% ja ülejäänu jaekaubanduses. Kaduma ja raisku läinud toidu töötlemisele kulub umbes 38% kogu globaalses toidusüsteemis kasutatavast energiast.

Uuring viidi kõigis kolmes Balti riigis läbi augustis. Igas riigis vastas küsimustele üle 800 inimese vanuses 18–69 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles